Fortsätt till huvudinnehåll

Tjugofyra dagar - dag ett - Elsie

Isak sitter bredvid mig i bilen. Han är fyrtio och jag vet inte vem han är längre. Jag har tjugofyra dagar på mig att lära känna honom på nytt, sedan åker han vidare. På juldagen lämnar han landet och stannar minst ett år i Australien.

Jag sneglar på honom, där han sitter i passagerarsätet. Jag kör den välkända skogsvägen till vårt hus, Isaks barndomshem, i lungt tempo. Vägen är inte plogad och bilen skapar djupa hjulspår i snön. Jag känner mig orolig, men är osäker på om det är mina känslor eller jag känner Isaks känslor. Det finns så mycket outtalat mellan oss, så mycket vi aldrig sagt till varandra. Kommer det att sägas nu?

Huset ligger öde. Det enda som lyser är julstjärnan jag hängt upp i hans gamla pojkrum. En julstjärna av orange papp, som Isak tyckte om som liten. Vem är han nu?

Han öppnar bildörren och börjar gå mot huset. Jag sitter kvar och tittar efter honom. Vi har inte sagt ett ord till varandra från tågterminalen och hit. Vad tänker han? Vad känner han? Hur ska jag hinna nå fram till honom på tjugofyra dagar?

När han kommer fram till ytterdörren hittar han nyckeln i krukan på några sekunder. Det är som om han aldrig varit borta, men ändå har det passerat tjugo år. Vem är han nu? Vem är jag nu? Vad har hänt i våra liv under dessa tjugo år? Vad hände de tjugo första åren i hans liv? Något måste gått fel? Vad gjorde jag för fel? Vad hade jag kunnat göra annorlunda?

Jag känner varma tårar mot min kind. Samtidigt ser jag igenom köksfönstret hur Isak öppnar kylskåpsdörren och dricker direkt ur mjölkpaketet. Jag har sett det så många gånger förut. Ibland har det irriterat mig. Idag känner jag bara lättnad. Han känner sig fortfarande hemma. Kanske kommer vi hinna hitta tillbaka till varandra på tjugofyra dagar. Hoppet har funnits där tidigare, men när jag mötte honom idag, så försvann det. Nu har det kommit åter. Jag känner mig tacksam!




Kommentarer

Malin sa…
Så bra skrivet, ska bli spännande att följa!!
Ellinor Wikman sa…
Tack Malin! <3
Staffan sa…
Tack Ellinor, vilken härlig öppning av första luckan i julkalendern! Man blir direkt nyfiken på morgondagen.❤️
Ellinor Wikman sa…
Tack Staffan! ❤️
Anonym sa…
Detta ska bli spännande 😍 Tack för att du gör detta Ellinor!
Ellinor Wikman sa…
Åh, tack! ❤️

Populära inlägg i den här bloggen

Allting har en början

Det var på den här bloggen allt började. I januari 2015 startade jag en skrivutmaning. Det var tack vare Skrivpuff. En blogg startade av Ann Ljungberg som bjöd på skrivutmaningar varje dag. Det kunde vara en ord eller en bild att skriva utifrån. Jag bestämde mig för att skriva varje dag så länge jag kände att det var roligt. Det blev 111 texter på 111 dagar och mitt under denna skrivutmaning dog min mormor. Det var en oväntad händelse i livet. Hon skulle fylla 80 år 2015, men ingen visste att hennes hjärta snart inte skulle orka mer. Hon stod mig väldigt nära och jag trodde att jag skulle sluta delta i Skrivpuff, men jag fortsatte för min skull, men också för mormors skull. Min dröm var alltid att min mormor skulle få träffa mitt barn, hennes barnbarnsbarn. Nova föddes 3,5 år efter att mormor lämnat jordelivet. Men hon var med när jag och min man gifte oss och det är jag så otroligt tacksam för. Av de 111 texterna valde jag ut ett tjugotal och skapade en bok till minne av min mormor In

För dig som aldrig läst en bok

Jag är författare till sex böcker som alla är kortromaner på mellan 100-115 sidor. Tre av böckerna publicerades under 2020 via bod.se: Barnlängtan  112 sidor (februari) en självbiografi Mitt liv med endometrios  100 sidor (februari) tjugo kvinnors livsberättelser Caisas resa hem  114 sidor (maj) feelgood-roman, trilogi Dessa tre böcker kan du läsa mer om genom att klicka på bokens titel. Om du inte har råd att köpa mina böcker, så gå till ditt bibliotek och be dem köpa in dem. Då kan du låna mina böcker istället. Jag har skrivit tre böcker som ännu inte publicerade, men kommer publiceras 2020 eller 2021 via bod.se: Caisas resa genom krisen Caisas resa till kärleken Slussvaktarinnan i Töcksfors Jag har flera personer i min omgivning som berättat för mig att de aldrig läst en bok från pärm till pärm. Det är för er jag skriver mina böcker. Under perioder i mitt liv har jag varit så stressad att jag varken kunnat läsa böcker eller lyssna på böcker. Det är för e