Fortsätt till huvudinnehåll

Vägen fram - del 15 av 24

Jag har verkligen sett framemot en ny dag och ett nytt brev, men så inser jag att det är lördag. Det är verkligen en enorm besvikelse. Hur ska jag kunna få Harrys brev på en lördag? Jag hinner knappt känna besvikelsen sprida sig i kroppen förrän jag hör någon öppna brevinkastet på min ytterdörr. Till en början blir jag illa till mods. Har han tagit sig in genom vår låsta port? Vad är detta för man? Det känns så obehagligt att jag låter brevet ligga där på hallmattan.

Några timmar senare känner jag mig ändå smickrad över att han gjort sig besväret att komma hit för att lämna ett brev till mig på en lördag förmiddag. Jag går ut i hallen och hämtar brevet. Hans första brev var kort och ganska tråkigt i jämförelse med hans roliga och uppfinningsrika inköpslista.

"Kära Margot!
Vilken ära att bli mormor. Jag är själv farfar till två små pojkar, Liam och Leon. De är tvillingar och fyller 4 år i januari. Stolt farfar!

Tro det eller ej, men jag är lika gammal som min folkvagn. Vi tillverkades 1948. Jag borde väl stå still precis som folkvagnen, men det är svårt att sluta arbeta. Jag kommer arbeta tills jag stupar. Till vardags kör jag Volvo. Folkvagnen kommer bara ut på grönbete om sommaren. Vore trevlig om du ville åka med på en åktur till sommaren.

Jag föddes ute på öarna, som vi säger. Björkö, närmare bestämt, så favoriträtten måste nog ändå vara stekt sej med dillsås. Min far var fiskare, så det var många fiskar för mamma att tillaga. Jag flyttade till fastlandet i unga år, för att jobba på varvet, men kom alltid hem på söndagsmiddag för att avnjuta en god fiskrätt.

Inte ska du sitta ensam på julafton. Jag ska hem till min son och hans familj på julbord och lämna några julklappar, men om du vill kommer jag gärna och gör dig sällskap på eftermiddag och kvällen.

Ja, självklart måste vi ju ses innan dess. Jag förstår mycket väl om du inte vill fira jul med en främling, men ge mig en chans. Mitt förslag är att vi träffas i möjligheternas affär, där du fann min inköpslista, så handlar vi tillsammans. När vi kommer till kassan får du avgöra om vi ska "gå hem till mig, eller hem till dig, eller var och en hem till sitt". Ja, du kanske har hört Magnus Uggla. En väldigt fin låt. Du får bestämma dag och tid. Jag är ju inte anställd eller så, men är på jobbet ändå, så jag kan när som helst.

Hoppas att jag inte skrämmer bort dig nu.
Ha det fint Margot!
Kram Harry"

Jag är alldeles taget av brevet. Vi är lika gamla. Han har bott i Göteborg hela livet också träffas vi via hans inköpslista på ålderns höst. Hur kan det vara möjligt? Vad ska jag svara?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Skrivpuff, 3 februari - inspirationsord: STEN

Naturens närhet fick hennes hjärtslag att slå av på takten. Andetagen blev djupare, lugnare. För några sekunder sedan hade hennes puls dunkat likt ett stressat litet djur. Hon kände sig vilsen och rädd. Hon visste inte varför. Det var som om världen var emot henne. Det var en felaktig känsla. I djupet av sitt inre visste hon att det var hon som skapade sitt liv. Ingen annan än hon kunde besegra hennes fiender, ty de fanns inom henne. Hon plockade upp en vit, liten sten från marken och kramade den hårt. Du och jag mot världen, tänkte hon och ett ljus tändes i hennes frusna själ.