Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 5 december 2017

När Lina kommer hem från skolan på tisdagen hör hon hur mamma Lena slamrar med grytor i köket. Det luktar curry i hela huset.

"Det bli nog kyckling idag" tänker Lina.

Lina kommer ut i köket. Hon har så mycket saker som hon vill fråga sin mamma om. Hon har fått veta så mycket saker idag och många av de sakerna hon fått veta har gjort att hon fått ont i magen. Hon har fortfarande ont i magen.

"Mamma vet du..." säger hon och har tårar i ögonen.

Lena tittar på Lina och ger henne en kram, när hon ser att hon är på väg att börja gråta. Lina kramar tillbaka och sedan torkar hon tårarna och Lena tar en paus från att laga mat. De sätter sig vid köksbordet och Lena väntar på att Lina ska fortsätta berätta.

"Mamma, vet du" säger Lina igen. "Alexander och Soraya kommer ifrån ett land där många barn måste arbeta"

Lena och Lina tar fram iPad:en och börjar läsa en artikel som Lina och hennes klasskamrater fått läsa tillsammans i skolan. Fakta om barnarbete heter artikeln och det är UNICEF som skrivit den. Lina berättar om artikeln för sin mamma. Hon berättar att många är så fattiga i Afghanistan att barnen också måste arbeta. Ibland arbetar barn som bara är fyra år i fjorton timmar på en dag. Lina får tårar i ögonen igen också säger hon:

"Mamma jag vill ge mina leksaker och kläder till barn från Afghanistan."


Här finns femte delen i bloggjulkalendern 2016


Ellinor Wikman har även skrivit en barnbok
 
Här kan du köpa hennes bok
 

Kommentarer

Tricia sa…
Åh, jag minns när vi hade fadderbarn i skolan när jag var liten. Eller ja, vår klass var faddrar till barn i Moçambique. Man ville ge dem allt man hade när man fick höra hur deras livssituation såg ut. Jag minns det så väl. Bra text!
Världen är så orättvis. Och ofta är det än värre att vara född till flicka.
Fruktansvärt med barnarbete. Jag blev riktigt tagen av din text.
foxy sa…
Åååå... gillar din kalender så mycket!
Tack för alla fina kommentarer! Önskar att det inte var sant. Önskar att alla barn fick leka och vara just barn.
Jag mejlade till UNICEF och länkade till min bloggjulkalender och just detta inlägg. Fick ett snabbt och fint svar. Tacksam!

"Hej Ellinor,
Tack för att du hörde av dig. Vad fint att höra, och vilket bra initiativ! Stort varmt tack för ditt engagemang, och vad bra att du har haft nytta och användning av vårt faktablad.
Jag önskar dig en fin dag.
Bästa hälsningar


Frida

Frida H. Lantz, stolt Världsförälder
Givarservice/fundraising assistant
UNICEF Sverige"

Populära inlägg i den här bloggen

Skrivpuff, 3 februari - inspirationsord: STEN

Naturens närhet fick hennes hjärtslag att slå av på takten. Andetagen blev djupare, lugnare. För några sekunder sedan hade hennes puls dunkat likt ett stressat litet djur. Hon kände sig vilsen och rädd. Hon visste inte varför. Det var som om världen var emot henne. Det var en felaktig känsla. I djupet av sitt inre visste hon att det var hon som skapade sitt liv. Ingen annan än hon kunde besegra hennes fiender, ty de fanns inom henne. Hon plockade upp en vit, liten sten från marken och kramade den hårt. Du och jag mot världen, tänkte hon och ett ljus tändes i hennes frusna själ.