tisdag 12 december 2017

En annorlunda jul i vår by, 13 december 2017

Idag är det lucia och så fort de yngre barnen haft luciatåg för de äldre barnen, så ska Linas klass spela teater. När de kommer till klassrummet efter luciatåget, så visar Soraya stolt upp de fina dräkterna som hon och Alexander sytt tillsammans med Gullan. Alla klasskamrater tycker att de är fina.

Klassens lärare berättar om hur julen kom till Sverige innan det är dags för eleverna att börja teatern om hur många fira jul i Sverige idag. Lina är nervös och har svårt att koncentrera sig, men hon hör ändå att fröken berättar att vi firar jul för att fira att Jesus föddes, men att många glömt bort det. Fröken berättar också att när Sverige var ett katolskt land, så fastade svenskarna under julen, så på julafton åt man väldigt enkel mat och man fick inte äta kött. Det var på juldagen som svenskarna åt festmåltid och då fick de äta kött igen.

När det är dags för teatern att börja så rullar första teatergruppen in en TV längst fram i klassrummet. "Nu börjar det!!" ropar alla i gruppen och sätter sig framför TV:n och tittar på julkalender "Jakten på tidskristallen". De tittar en liten stund och sedan stänger de av TV:n också visar alla var sin adventskalender. En Pixiboksadventskalender för de yngsta barnen, en chokladadventskalender och en Legoadventskalender. De skickar runt adventskalendrarna så att alla i klassen får titta på dem.

Nu är det dags för nästa grupp. De kommer in från korridoren, en lucia, en stjärngosse och en pepparkaksgubbe. De sjunger några luciasånger också berättar dom att lucia betyder ljusbärare och att hon var ett helgon i Syrakusa på Sicilien.

Tredje gruppen berättar om advent. De tar fram klassens ljusstake med fyra ljus, ett ljus för varje advent. De berättar att advent betyder väntan och att det egentligen är väntan på att Jesus ska födas, men att många glömt det och för dem är advent istället väntan på julklappar, julmat, att få  umgås med familjen och vara ledig från jobb och skola.

"I år är fjärde advent på julafton" säger fröken. "Julafton är den 24 december och då brukar de flesta i Lerdala äta julmat tillsammans, titta på tecknat klockan 15 och på kvällen brukar det komma en tomte och dela ut julklappar, som ligger under granen." Fröken tar en lite paus och sedan säger hon: "Fast sista gruppen ska visa att man kan spela ett julklappsspel på julafton också."

Lina, Frida Alexander och Soraya visar hur julklappsspelet fungerar och när det är dags att öppna julklapparna, så har Soraya fått Linas barbiedocka, som hon tänkt skänka till ensamkommande barn från Afghanistan. Lina ser att Soraya tycker mycket om barbiedockan och hon tänker att Alexander och Soraya också är ensamkommande barn från Afghanistan. Hon bestämmer sig för att Soraya ska få barbiedockan på julafton.

Lina tycker att det är skönt att teatern är klar. Hon har varit så nervös. Nu känner hon hur kroppen slappnar av.


Här finns del tretton i bloggjulkalendern 2016


Ellinor Wikman har även skrivit en barnbok
 
Här kan du köpa hennes bok
 

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...