torsdag 8 december 2016

En annorlunda jul i vår by, 9 december 2016

När Nisse öppnar ytterdörren på morgonen för att gå en promenad med Maja, så hittar han en pensel på trappan och en målarburk med blå färg. Någon har målat lite färg på ytterdörren och Nisse tycker att färgen är riktigt fin, så när han kommer tillbaka från promenaden, så målar hela dörren blå.

På fredagarna slutar barnen i Tomtebacken alltid tidigt. När Benny och barnen kör förbi Nisse i svängens hus, så blir alla väldigt förvånade. Nisses ytterdörr är blå.
- Det är inte sant, skriker Fredrik
Lina och Frida kan inte låta bli att skratta. De skrattar och skrattar. De kan inte sluta skratta.
- Vad är det som är så roligt, fräser Linus.
Lina och Frida bryr sig inte om honom. De bara fortsätter att skratta. De tycker att det är så bra av Nisse att han målat sin dörr blå. Det var det bästa som kunde hända. Nu tror Lina att killarna kommer sluta att bråka med Nisse.

Benny och Trine
Klockan är sex på fredag eftermiddag och klockan sju ska Trine vara hemma hos Benny. Gullan är hos en väninnan och stickar strumpor inför Lerdalas kyrkliga syförenings julbasar, så han är ensam hemma. Benny pratar för sig själv när han förbereder maten. Han har tagit fram receptet på broccolisoppa, som han fått av Trine. Han tittar på receptet hela tiden. Han ska göra broccolisoppa precis som Trine lärde honom på kursen. Han dansar mellan spisen och skärbrädan. Han dukar fram djupa fat på bordet och tänder levande ljus.
I huset på Tomtebacken 2 lyssnar Trine på julmusik och målar sina läppar. Hon har klätt sig fint och smackar lite med läpparna när hon tittar sig i spegeln. Hon ser nöjd ut.
Trine promenerar hem till Benny. Hon nynnar på en av jullåtarna hon lyssnat på hemma och man förstår att hon är glad.
Benny drar precis grytan av spisen, när det ringer på dörren. Han skiner upp och skyndar sig för att öppna dörren.

- Hej, välkommen, säger Benny och ler lite nervöst.
- Tack. Jag tog med lite blommor till dig och din mamma, säger Trine och räcker fram blommor inslagna i papper.
- Åh, tack, nu kommer morsan att bli glad. Du får hänga av dig och komma in i köket. Jag vill inte att maten ska bli kall, säger Benny.


När Trine hänger av sig sin kappa och tar av sig sina skor, så går Benny in i köket igen för att röra om i grytan. Trine stannar för att titta på ett fotografi som finns i hallen. Det är Benny och hans föräldrar. Fotot är taget när Benny var liten. När hon tittat klart på fotot, så går hon in till Benny i köket. Hon tycker att han har dukat bordet fint med vinglas och levande ljus.
Lina och Frida smyger fram till  Bennys köksfönster. Lina står på tå och kikar in genom fönstret. Frida sitter på huk bredvid henne.

- Nu pussar han henne, säger Lina.
- Nä, du skojar va? säger Frida.


Frida drar ner Lina, så att hon sätter sig på huk och sedan reser hon sig försiktigt och kikar in genom fönstret. När Frida ser att Benny och Trine sitter på var sin sida bordet och äter soppa, så blir hon lite lugnare. De pratar med varandra, men Frida kan inte höra vad de säger. Frida sätter sig på huk igen.
- Pussade han henne? retas Lina. Frida knuffar till henne lite och de börjar fnittra.

När de promenerar tillbaka till Tomtebacken, så tänker Lina att hon tror att Benny och Trine kommer bli kära i varandra. Hon vågar inte säga det till Frida för hon tror att Frida måste vänja sig vid tanken först.


Målad av Melissa, årskurs 1, Göteborg
Vi ses imorgon!Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...