Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 5 december 2016

Det är måndag och alla barnen vid Tomtebackens busshållplats är lite trötta. De står och väntar på att Benny ska komma och hämta dem med sin blå minibuss och köra dem till skolan. När de sätter sig i bussen säger Benny:

- Imorgon ska jag börja på kurs.

- Va? säger Frida. Ska du vara med på mammas kurs?

- Ja, nu är det dags att börja träna, säger Benny och klappar sig på magen.

Hans tröja är för för kort, så magen syns lite. Lina tänker att han inte verkar bry sig så mycket om vad han har för kläder på sig. Han har mest på sig träningsoverallsbyxor och t-shirt. Lina undrar om han aldrig fryser.

När Lina och Frida kommer till klassrummet på morgonen, så har fröken en överraskning.
- Det riktigt bra kramsnö, så jag tänkte att vi skulle vara utomhus hela dagen. Kan ni gissa vad vi ska göra? säger hon. I handen håller hon tre små flaskor som innehåller olika färger.

Alla barnen börjar gissa vad de ska göra. De räcker upp handen och undrar om de ska åka pulka, åka skidor eller ha snöbollskrig. Fröken ler och säger:

- Vi ska bygga snödjur. Så nu ska ni få planera vad ni ska göra för djur och vilka saker ni behöver för att göra ert snödjur.


Barnen jublar. Alla får var sitt papper och börja måla hur deras snödjur ska se ut. Lina vet direkt vad hon vill bygga för djur. Hon börjar måla en stor hund som ligger ner. Hon behöver tre stenar. Två små svarta stenar, som ska vara hundens ögon och en lite större sten, som ska vara hundens nos. Lina tycker att det ska bli jättekul att få bygga en hund av kramsnö. Annars brukar hon alltid bygga snögubbar, som har stenar som ögon och en morot som näsa. Hon har aldrig tänkt på att man kan bygga snödjur.
När det är dags att gå ut, så letar Lina snabbt upp tre stenar, som kommer passa perfekt till hennes snöhund. Barnen har fått veta att de små flaskorna som fröken höll i handen var karamellfärg. Frida ska bygga en snökrokodil och måla den med grön karamellfärg. Adam bygger en snöorm, som han ska måla med röd och blå karamellfärg. Han målar ormen randig. Lina frågar om hon får låna färg av Frida och Adam. Det får hon. Nu kommer hennes snöhund att synas bättre. Hunden får gröna öron och kroppen blir blå.

Det blir en rolig dag och barnen har verkligen bra fantasi. På skolgården finns en grön snökrokodil, en grön och blå snöhund, en röd och blå snöorm, en vit snösvan, en vit snöval och flera andra djur. När de andra eleverna på skolan ska titta på snödjuren, så tappar svanen sin hals. Det är svårt att bygga snödjur, men det är väldigt roligt, tänker Lina.

- Nu ska vi gå till fotbollsplanen, säger fröken.

Fotbollsplanen ligger bakom skolan och eftersom barnen byggt snödjur, så har de inte varit på baksidan av skolan på hela dagen. När de kommer dit får de se att vaktmästaren plogat fotbollsplanen och att det bildats en jättestor snöhög på ena sidan av fotbollsplanen.

- Nu ska vi bygga en snöborg, säger fröken.

Alla barnen börjar samarbete och bygger olika rum i den stora snöhögen. Barnen har jätteroligt. När Lina kommer hem från skolan är hon så trött att hon inte orkar skriva i sin dagbok. Hon somnar direkt efter kvällsmaten med ett leende på läpparna. Det har varit en bra dag, en riktigt bra dag.


Vad skulle du vilja bygga för snödjur?Vi ses imorgon!

Kommentarer

TantGlad sa…
Underbar mysig berättelse.
Om jag skulle bygga ett smådjur så blir det en katt.
Ha det gott och tack för mysig läsning.
Tack TantGlad! Vad glad jag blir!
Hälsningar
Ellinor
Ljusletaren sa…
Så levnadsglatt och bra du har ordat *tumme upp*
Vad jag skulle vilja bygga ... en hund tror jag / kram
Tack Ljusletaren!
Så härligt med respons!
Hälsningar
Ellinor

Populära inlägg i den här bloggen

Skrivpuff, 3 februari - inspirationsord: STEN

Naturens närhet fick hennes hjärtslag att slå av på takten. Andetagen blev djupare, lugnare. För några sekunder sedan hade hennes puls dunkat likt ett stressat litet djur. Hon kände sig vilsen och rädd. Hon visste inte varför. Det var som om världen var emot henne. Det var en felaktig känsla. I djupet av sitt inre visste hon att det var hon som skapade sitt liv. Ingen annan än hon kunde besegra hennes fiender, ty de fanns inom henne. Hon plockade upp en vit, liten sten från marken och kramade den hårt. Du och jag mot världen, tänkte hon och ett ljus tändes i hennes frusna själ.