söndag 4 december 2016

En annorlunda jul i vår by, 4 december 2016

När Nisse tittar ut genom fönstret på morgonen, så ser han flera av hans grannar gå förbi. Det är söndag och de är på väg till kyrkan för att fira andra advent. Gudstjänsten börjar klockan tio. Nisse brukar alltid sitta i kyrkbänken längst bak till vänster i kyrkan. Han har inte missat en enda söndag på hela kyrkoåret, men idag känner han att han har så mycket att göra, så han bestämmer sig för att stanna hemma. Han började jobba med sin idé redan igår och han tror att det kan bli riktigt bra. Han är så ivrig att fortsätta att han har haft svårt att sova under natten. På lördag ska ju Gullan komma och hälsa på och då vill han ha flera fina exemplar att visa henne. 

Han dricker av sitt morgonkaffe och tittar på de två ljusen som brinner i hans röda adventsljusstake. Han har bråttom nu. Han har mycket att göra. Det är så mycket han ska hinna med innan det är dags att tända det fjärde ljuset. Han blåser ut ljusen och går in till vardagsrummet. I den slitna soffan ligger Maja och vilar. Hon är lite trött efter morgonens promenad. I vardagsrummet finns ett soffbord och en tjock-TV. Också har Nisse något i sitt vardagsrum, som är ganska ovanligt. En maskin som brukar finnas i träslöjdssalen på en skola.
Han har en figursåg i vardagsrummet och på golvet finns flera träskivor. Nisse sätter på sig sina skyddsglasögon. Han är så ivrig att sätta igång. Igår ritade han massor med figurer på träskivorna. Alla har nästan samma storlek och ser ut som en halv cirkel. Han startar figursågen och han sågar och sågar. När han blir klar med en figur, så blåser han bort trädammet från den och sedan lägger han den i en korg.
När korgen är full stänger han av figursågen och går in till köket igen. Han borde vara hungrig nu, men han tycker att det här är så roligt, så han glömmer bort att äta lunch. Han tar fram en gammal tidning, öppnar den och lägger den på köksbordet på den vita vaxduken med röda streck. Sedan tar han fram en liten grön färgburk och en pensel också börjar han måla sina två första figurer. Han nickar belåtet och ler. Nu kan han snart börja använda fiskelinan som han köpte hos Gullan. Han är så glad att någon knöt fast fiskelinan utanför hans fönster. För hade det inte hänt, så hade han ju aldrig kommit på den här idén.

Han längtar efter att få visa Gullan de första exemplaren, men han vill också att tomtarna i källaren ska få se vad han tillverkat.Vad tror du att Nisse ska göra med träfigurerna och fiskelinan?
Tror du att det är riktiga tomtar som bor i Nisses källare?

Vi ses imorgon! 


Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...