söndag 18 december 2016

En annorlunda jul i vår by, 19 december 2016

Nisse fick en ny idé när han var på julbasaren igår. Nisse och Maja är på väg till Lanthandeln för att be Gullan om hjälp. När de kommer fram vill Gullan gärna hjälpa honom. Hon har lite långtråkigt i Lanthandeln på dagarna när alla andra arbetar och Gullan inte längre kan planera och förbereda saker inför julbasaren. Det känns kul att hjälpa Nisse. Vad är det Nisse vill att Gullan ska göra?

När Lina kommer till Lanthandeln på kvällen för att köpa saffran, så sitter Gullan och stickar små strumpor. 

- Åh, så söta, säger Lina, när hon ser vad Gullan stickar.
- Nisse kom hit idag och gjorde en beställning, säger Gullan. Hon har redan hunnit sticka sex små, söta och färgglada dockstrumpor.
Då minns Lina flickan med dockan på julbasaren. 
- Jag undrar varför han beställt så många, säger Gullan och snart är hon klar med en ny strumpa. Hon stickar väldigt snabbt tänker Lina.
När Lina betalar så minns Gullan lussekatter hon smakat på i sin barndom. Hon berättar för Lina att hon och Nisse ofta lekte, när de var barn och att Nisses mamma gjorde de godaste lussekatterna i hela Lerdala.
När Lina kommer hem har hennes mamma förberett degen för att baka lussekatter, så det är bara saffran som ska tillsättas. I köket spelas julmusik och det luktar jul tycker Lina. Lussekatterna blir jättefina. När de är klara har de ett helt berg med lussekatter i köket. Lina är glad när hon ska gå och lägga sig, men hon känner sig lite snuvig och har ont i huvudet.

Målad av Björn, årskurs 3, Göteborg

Vad tror du att Nisse ska ha alla små strumpor till?

Vi ses imorgon!
Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...