fredag 9 december 2016

En annorlunda jul i vår by, 10 december 2016


Nisse och Gullan

Idag ska Gullan komma på besök till Nisse. Det är många, många år sedan Nisse hade besök och han tycker att det ska bli så roligt. Han har jobbat hårt med att få klart allt och han har hängt upp sina konstverk med fiskelina i vardagsrumsfönstret. Det är en hemlighet för alla som bor i byn och hans vardagsrumsfönster ligger på baksidan av huset, så det som hänger där kan ingen se från vägen. Nu ska han äntligen få visa allt han gjort för Gullan. Han är så stolt och glad.

Under tiden som han målade dörren igår, så fick han en ny idé. Den blå färgen var så fin och det fanns så mycket kvar, när han hade målat dörren. Han bestämde sig för att måla små runda trädäck.  Han ska tillverka små träbilar med blåa däck. Han vill måla dörren en gång till innan Gullan kommer på besök. Det är rolig för honom att måla dörren för han vet att Gullan kommer att tycka att dörren blivit jättefint. Han går ut och börjar måla.
När han är klar tvättar han av sig färgen på händerna inne i badrummet och sedan sätter han på kaffe. Snart knackar Gullan på dörren och Nisse öppnar.
- Hej du, säger Gullan och visar Nisse att hon är blå på knogarna på höger hand. Vilken fin färg du har på dörren.
- Oj, jag glömde visst sätta upp en nymålat-skylt, säger Nisse. Jag är inte van att få besök.
- Vilken fin färg, säger Gullan innan hon går till köket för att tvätta sin hand.

Nisse och Gullan dricker kaffe och Nisse visar Gullan fjärilarna i vardagsrumsfönstret.
- Så vackra, säger Gullan. Ska du sälja dem på julbasaren i församlingshemmet?
- Jag spar dem till julafton, säger Nisse.
- Ja, visst, ja, så var det, säger Gullan och ser nyfiken ut.
Nisse går fram till fjärilarna och drar i en fiskelina som hänger ner. När han drar i den, så ser det ut som fjärilen börjar flyga.
- Verkligen fina, säger Gullan förtjust. 

När Gullan lämnar Nisses hus, så promenerar hon direkt till församlingshemmet för att träffa alla medlemmar i den kyrkliga syföreningen. De ska förbereda scenen inför julbasaren. Gullan försökte verkligen får Nisse att skänka en av de vackra fjärilarna till basaren, men han var bestämd och sa att han behövde alla fjärilar han tillverkat till julafton.

När Gullan och de andra i föreningen låser upp och går in i församlingshemmet, så luktar det broccolisoppa i hela lokalen, eftersom det inte finns någon fläkt i köket. De börjar med att vädra ut. De öppnar både ytterdörren och fönster, så att det blir korsdrag. När de vädrat klar, så börjar de hänga upp dukar, stickade tröjor och strumpor på tvättlinor på scenen. De längtar alla till på söndag, när det är dags för den årliga julbasaren. Den dagen har de längtat efter hela året.

Målad av Elin, årskurs 2, Göteborg

 Vad tror du att Nisse ska göra med alla bilar och fjärilar?

Vi ses imorgon!
Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...