Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 10 december 2016


Nisse och Gullan

Idag ska Gullan komma på besök till Nisse. Det är många, många år sedan Nisse hade besök och han tycker att det ska bli så roligt. Han har jobbat hårt med att få klart allt och han har hängt upp sina konstverk med fiskelina i vardagsrumsfönstret. Det är en hemlighet för alla som bor i byn och hans vardagsrumsfönster ligger på baksidan av huset, så det som hänger där kan ingen se från vägen. Nu ska han äntligen få visa allt han gjort för Gullan. Han är så stolt och glad.

Under tiden som han målade dörren igår, så fick han en ny idé. Den blå färgen var så fin och det fanns så mycket kvar, när han hade målat dörren. Han bestämde sig för att måla små runda trädäck.  Han ska tillverka små träbilar med blåa däck. Han vill måla dörren en gång till innan Gullan kommer på besök. Det är rolig för honom att måla dörren för han vet att Gullan kommer att tycka att dörren blivit jättefint. Han går ut och börjar måla.
När han är klar tvättar han av sig färgen på händerna inne i badrummet och sedan sätter han på kaffe. Snart knackar Gullan på dörren och Nisse öppnar.
- Hej du, säger Gullan och visar Nisse att hon är blå på knogarna på höger hand. Vilken fin färg du har på dörren.
- Oj, jag glömde visst sätta upp en nymålat-skylt, säger Nisse. Jag är inte van att få besök.
- Vilken fin färg, säger Gullan innan hon går till köket för att tvätta sin hand.

Nisse och Gullan dricker kaffe och Nisse visar Gullan fjärilarna i vardagsrumsfönstret.
- Så vackra, säger Gullan. Ska du sälja dem på julbasaren i församlingshemmet?
- Jag spar dem till julafton, säger Nisse.
- Ja, visst, ja, så var det, säger Gullan och ser nyfiken ut.
Nisse går fram till fjärilarna och drar i en fiskelina som hänger ner. När han drar i den, så ser det ut som fjärilen börjar flyga.
- Verkligen fina, säger Gullan förtjust. 

När Gullan lämnar Nisses hus, så promenerar hon direkt till församlingshemmet för att träffa alla medlemmar i den kyrkliga syföreningen. De ska förbereda scenen inför julbasaren. Gullan försökte verkligen får Nisse att skänka en av de vackra fjärilarna till basaren, men han var bestämd och sa att han behövde alla fjärilar han tillverkat till julafton.

När Gullan och de andra i föreningen låser upp och går in i församlingshemmet, så luktar det broccolisoppa i hela lokalen, eftersom det inte finns någon fläkt i köket. De börjar med att vädra ut. De öppnar både ytterdörren och fönster, så att det blir korsdrag. När de vädrat klar, så börjar de hänga upp dukar, stickade tröjor och strumpor på tvättlinor på scenen. De längtar alla till på söndag, när det är dags för den årliga julbasaren. Den dagen har de längtat efter hela året.

Målad av Elin, årskurs 2, Göteborg

 Vad tror du att Nisse ska göra med alla bilar och fjärilar?

Vi ses imorgon!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni