fredag 22 december 2017

En annorlunda jul i vår by, 23 december 2017

Nisse har lärt känna sjuksköterskorna på sjukhuset. Han tycker faktiskt att han blivit lite modigare. Han vågar prata mer och mer för varje dag. Han berättar mer och mer om sig själv. "Jag saknar Maja, men att gå och prata med en katt hela dagarna är kanske inte alltid så bra," tänker han. Sjuksköterskan Maria kommer in på Nisses rum och utan att tänka sig för säger Nisse:
- "Om läkaren kan tänka sig att skicka hem mig imorgon, så kanske du skulle vilja komma hem till mig". Maria tittar förvånat på Nisse. "Alltså ingen dejt eller så, nej, nej," säger han och skrattar lite förläget. "Jag har en överraskning till två barn från Afghanistan, som bor hos min vän Gullan," säger han.

"Jaha," säger Maria, "Jag har barnen den här julen, men de kanske kan följa med?" undra hon. Nisse vet att Maria är skild och att hon har två barn, en pojke och en flicka. Inte visste han att hon firar jul utan sina barn varannan jul. Det måste vara väldigt jobbigt. Nisse blir förvånad över sina egna tankar. Han är inte van vid att tänka sig in i andras situationer. "Jag var snäll och omtänksam innan jag kom hit, men den här sjukhusvistelsen har gjort mig till en bättre människa," tänker han medan han säger:
"Ja, det är klart du ska ta med dig dina barn."

Gullan, Benny, Lina, Frida, Alexander och Soraya kommer knackar på Nisses dörr strax efter att Maria tackat ja till Nisses inbjudan, men hon sa också att hon inte kunde lova att Nisse får komma hem på julafton. Nisse hinner knappt hälsa på alla förrän läkaren kommer in. Läkaren verkar bli lite förvånad över att Nisse har så mycket vänner. Han harklar sig lite också banar han väg fram till Nisses säng:
"Jag har goda nyheter Nisse. Imorgon kl. 10 får du åka hem."

Lina tycker att Nisse verkar gladare än förra gången de hälsade på honom på sjukhuset. Han blir jätteglad för pepparkakorna och lussekatterna. När de ska gå, så ber han Lina och Frida att stanna igen. Den här gången blir de inte förvånade över att Nisse vill prata med dem. De vet ju varför.
"Det kommer två barn till imorgon. Hoppas inte det här ställer till det för er nu, men skulle ni kunna göra fyra julklappar till. Det är en av sjuksköterskorna här, som kommer och hon har med sig sina barn." Nisse är inte alls nervös eller försiktig när han pratar.
"Det fixar vi," säger Lina och Frida i kör.

När alla gått hem och det blivit kväll är Nisse överväldigad över allt som hänt honom de senaste dagarna. Han har fått både pepparkakor och lussekatter av sina vänner. Imorgon ska han få åka hem och även om han bara får visa sin järnväg och tomteverkstad för både Alexander, Soraya, Maria och Marias barn, så kommer det bli en trevlig julafton. Dessutom kommer han ju få träffa sin katt Maja igen.Här finns del tjugotre i bloggjulkalendern 2016

Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...