Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 13 december 2017

Idag är det lucia och så fort de yngre barnen haft luciatåg för de äldre barnen, så ska Linas klass spela teater. När de kommer till klassrummet efter luciatåget, så visar Soraya stolt upp de fina dräkterna som hon och Alexander sytt tillsammans med Gullan. Alla klasskamrater tycker att de är fina.

Klassens lärare berättar om hur julen kom till Sverige innan det är dags för eleverna att börja teatern om hur många fira jul i Sverige idag. Lina är nervös och har svårt att koncentrera sig, men hon hör ändå att fröken berättar att vi firar jul för att fira att Jesus föddes, men att många glömt bort det. Fröken berättar också att när Sverige var ett katolskt land, så fastade svenskarna under julen, så på julafton åt man väldigt enkel mat och man fick inte äta kött. Det var på juldagen som svenskarna åt festmåltid och då fick de äta kött igen.

När det är dags för teatern att börja så rullar första teatergruppen in en TV längst fram i klassrummet. "Nu börjar det!!" ropar alla i gruppen och sätter sig framför TV:n och tittar på julkalender "Jakten på tidskristallen". De tittar en liten stund och sedan stänger de av TV:n också visar alla var sin adventskalender. En Pixiboksadventskalender för de yngsta barnen, en chokladadventskalender och en Legoadventskalender. De skickar runt adventskalendrarna så att alla i klassen får titta på dem.

Nu är det dags för nästa grupp. De kommer in från korridoren, en lucia, en stjärngosse och en pepparkaksgubbe. De sjunger några luciasånger också berättar dom att lucia betyder ljusbärare och att hon var ett helgon i Syrakusa på Sicilien.

Tredje gruppen berättar om advent. De tar fram klassens ljusstake med fyra ljus, ett ljus för varje advent. De berättar att advent betyder väntan och att det egentligen är väntan på att Jesus ska födas, men att många glömt det och för dem är advent istället väntan på julklappar, julmat, att få  umgås med familjen och vara ledig från jobb och skola.

"I år är fjärde advent på julafton" säger fröken. "Julafton är den 24 december och då brukar de flesta i Lerdala äta julmat tillsammans, titta på tecknat klockan 15 och på kvällen brukar det komma en tomte och dela ut julklappar, som ligger under granen." Fröken tar en lite paus och sedan säger hon: "Fast sista gruppen ska visa att man kan spela ett julklappsspel på julafton också."

Lina, Frida Alexander och Soraya visar hur julklappsspelet fungerar och när det är dags att öppna julklapparna, så har Soraya fått Linas barbiedocka, som hon tänkt skänka till ensamkommande barn från Afghanistan. Lina ser att Soraya tycker mycket om barbiedockan och hon tänker att Alexander och Soraya också är ensamkommande barn från Afghanistan. Hon bestämmer sig för att Soraya ska få barbiedockan på julafton.

Lina tycker att det är skönt att teatern är klar. Hon har varit så nervös. Nu känner hon hur kroppen slappnar av.


Här finns del tretton i bloggjulkalendern 2016


Ellinor Wikman har även skrivit en barnbok
 
Här kan du köpa hennes bok
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni