Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 14 december 2016

Efter en lång dag i skolan kommer Lina och Frida hem ifrån skolan och ska baka lussekatter med Linas mamma Lena. 

- Hej tjejer, säger Lena, när Lina och Frida kommer in i köket. Har du köpt saffran Lina?
- Åh, nej, det har jag glömd, säger Lina.
- Vilken tur att jag har en annan plan då, säger Lena och tar fram stora pepparkakshjärtan med hål i, piprensare och flörtkulor.
- Det ser jättekul ut. Vad ska vi göra? undrar Frida.
- Jag tänkte att vi skulle börja med att spritsa kristyr på dessa pepparkakshjärtan, säger Lena. Och sedan tänkte jag att vi kunde göra snögubbar av pipresnsare och flörtkulor.
- Jaaa, ropar Lina och Frida.
- Det doftar jättegott här, säger Frida.
- Jag har bakat pepparkakshjärtan hela dagen, säger Lena och ler. Nu får ni hjälpa mig att göra kristyr.

Lina och Frida blandar äggvita och florsocker och under tiden tar Lena fram spritsarna. När kristyren är klar, så visar hon hur man kan göra mönster och skriva saker på ett pepparkakshjärta.
- Kan vi inte ha röd färg på kristyren, frågar Lina.
- Vilken bra idé, säger Lena och tar fram lite flaska röd karamellfärg från kylskåpet.

Lina, Frida och Lena skapar fantasifulla pepparkakshjärtan, när de är klara lägger de pepparkakorna på tork på diskbänken och torkar av bordet. Sedan börja de göra snögubbar av vita piprensare och vita flörtkulor. De hittar svart och rött papper i Linas rum, som de använder för att göra hattar till snögubbarna. När Frida ska gå hem på kvällen har hon med sig en snögubbe och ett pepparkakshjärta. I år kan hon kan hänga pepparkakshjärtat i granen för de har satt ett rött band i det.
När Lina ska försöka sova på kvällen så börjar hon skratta. Hon börjar tänka på Nisse blå dörr. Det var verkligen roligt att han målade dörren blå. Det hade nog inte Linus, Fredrik och Felix väntat sig.

Målat av Elin, årskurs 2, Göteborg


Nisse arbetar till sent på kvällen. Han behöver fler blå däck till alla bilarna. Han tycker att det är så roligt att tillverka bilar. Nu har han snart lika många bilar som han har fjärilar.Vi ses imorgon!Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni