torsdag 27 oktober 2016

Skrivpuff 51, oktober, 2016 - inspirationsord: prydaHon vaknar och känner doften av nyslaget hö. Det har varit torka i flera dagar och hödammet ligger som ett moln över gården. Många hektar har bärgats under natten, medan hon sovit.

En fluga surrar i hennes rum och från höladan hörs de enorma fläktarnas outtröttliga brummande. Nu ska höskullen bli torr på riktigt, så att det blir fin mat till hästarna i Norge.

Hon sträcker på sig, där hon ligger i sängen, och upptäcker att hennes lillasyster ligger bredvid henne. Hennes långa,linblonda hår ligger som en slöja över lakanet.

Väggen över sängen pryds av en tavla som föreställer en hund. Trots kilometerlånga avstånd mellan husen hade en polsk konstnär vandrat den långa vägen för att sälja sina tavlor. Hennes mamma hade vänligt sagt nej tack, men Mariana blev så förtjust i teckningen av hunden att hon frågade sin mamma om hon inte kunde få den.
 
Hunden hade kommit att bli en viktig karaktär i de sagor hon berättade för sin lillasyster om kvällarna. I sagornas värld skulle hunden egentligen vara hemma på gården, när familjen åkte på semester, men han hade lyckats att gömma sig i bagageutrymmet utan att någon upptäckte det.

Hon flyttar försiktigt sitt ben, som ligger under lillasysters ben. Hon är hungrig och går ut i köket.

6 kommentarer:

Stanna här sa...

Vilken fin text. Tycker om flickans perspektiv från sängen med lillasyster som hon brukar berätta sagor för. Och hödammet över gården, och att höet bärgas till och med på natten.

Ellinor Wikman sa...

Åh, tack för fin respons!

Skymning sa...

Vilken stämningsfull text. Riktig känner att jag är där i berättelsen. Mycket vackert skrivet!

Ethel Hedström sa...

En fin början på vad som känns kan bli en lång berättelse. Jag tycker att stämningen andas historisk tid. Men det kan inte vara jättelångt tillbaka, tänker jag sen, eftersom det finns en bil i familjen. Bra!

Jag Irrbloss sa...

Verkligen bra text, så levande beskrivet alltihop!

Ellinor Wikman sa...

Tack till er alla! Ha en fin helg! Höstmyshälsningar