onsdag 11 december 2019

Tjugofyra dagar - dag tolv - Isak

Det känns skumt att lämna Marika hemma hos mamma, men jag har ju lovat Filip att vi ska handla julklappar. Vi åker till ett köpcentrum där de har luciakröning. Den lucia som blivit framröstad av folket ska få luciakronan.

Filip stannar till framför scenen och står som fastfrusen. Jag ställer mig bakom honom och försöker följa hans blick. Jag tror att han tittar på en liten blond tjej som står längst till vänster.
 - Vem är hon? frågar jag. Filip vänder sig om och tittar på mig som om han glömt att jag var där.
- Lisa, säger han och vi går vidare.

Vi köper julklappar och sedan sätter vi oss på ett café. Filip vill ha varm choklad och en chokladboll. Jag betalar. Jag äter lussekatt och dricker kaffe.
- Vem är Lisa? Vet hon om att du är kär i henne? frågar jag. Filip verkar fundera på om han vill berätta, men till slut börjar han berätta.
- Hon vet inte, säger han. Jag har varit kär i henne i några år nu och jag vågar inte berätta det för henne. Varje gång vi sitter bredvid varandra på matten, så blir jag stum. Jag kan inte prata.

Vi gör upp en plan för hur Filip ska kunna berätta för Lisa att han är kär i henne innan jullovet. Han ska ge henne en lapp i slutet av mattelektionen.

När jag kommer hem till mamma och Marika på kvällen, så har de byggt ett gigantiskt pepparkakshus tillsammans. Jag minns mammas pepparkakshus från barndomen. Alltid de klassiska husen med färdiga bitar bara att limma ihop. Jag ser Marikas kreativitet i pepparkakshuset och mamma är väldigt imponerad. Samtalet med Filip om Lisa har gjort mig tacksam över att Marika inte vill ge upp vår relation.

När vi ska släcka och säga godnatt och kysser jag henne för första gången på flera veckor. Hon drar efter andan och det tänds något i hennes ögon igen.

- Din mamma längtar efter att få lära känna dig igen, säger hon innan hon somnar på min arm.


Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...