Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 24 december 2017

Lina och Frida går upp tidigt. Äntligen är det julafton. /De skyndar sig hem till Nisse för att göra i ordning det sista innan det är dags. De vet att Benny, Gullan, Alexander och Soraya ska hämta Nisse på sjukhuset vid 10 och att alla som vill kan komma och fira jul tillsammans i Nisses källare. Nisse kommer bli så överraskad. Lina och Frida längtar efter att få visa honom allt.

Alla julklapparna är på plats i källaren, som tur är så står alla bänkarna kvar i källaren. Lina och Frida hade nog inte orkat bära dit dem själv. De hör plötsligt att det knackar på dörren. De springer upp för trappan och blir så förvånade när de öppnar dörren. Utanför står deras bröder: Linus, Felix och Fredrik.

"Vi har lite dåligt samvete över vad vi gjorde mot Nisse förra julen," säger Fredrik och tittar på Lina och Frida. De har med sig var sin gitarr.

"Vi går ju på musikprogram nu och har övat in några jullåtar, så vi tänkte ni kanske kunde skippa cd-spelaren och kanske vill ha livemusik istället," säger Linus.

"Åhhhh," säger Lina och Frida. De är så chockade och glada. De trodde inte att julafton kunde bli bättre, men det kunde den.

De visar Linus, Felix och Fredrik källaren och killarna blir imponerade av tågrälsen och tåget. De letar efter en bra plats att stå och spela bli på så att publiken ser dem bra. Lina frågar Linus om han kan bära ner en fåtölj till Nisse, som han kan sitta i, när han kommer. Det gör Linus gärna.

Det börjar komma människor nu. Det blir mycket fler än förra julen. Många har berättat om hur mysigt det var hos Nisse förra julen och de vill gärna vara med. Lina hälsar dem välkomna vid dörren och Frida visar dem var de ska sitta när de kommer ner till källaren. Linus, Felix och Fredrik spelar på sina gitarrer när grannarna kommer ner för trappan.

Det kommer en kvinna med två barn och knackar på Nisses dörr:
"Är det här Nisse bor?" säger hon när Lina öppnar dörren.
"Ja, välkommen," säger Lina. Hon förstår att det är sjuksköterskan som Nisse bjudit. "Så kul att hon kom" tänker Lina.

"Snart kommer Nisse," tänker Lina och ler. Hon är så glad, så det känns som om hon har sockerdricka i hela kroppen.

När Nisse, Benny, Gullan, Alexander och Soraya kommer till Nisses hus, så har alla hittat en plats nere i källaren. Det är så mycket människor där nere. "Nisse tror att det bara är Alexander, Soraya. sjuksköterskan och hennes barn, som ska se julspelet i källaren i år. Han kommer bli så överraskad," tänker Lina.

Benny får bära Nisse upp för trappan till huset och sedan ner för trappan till källaren. Nisse får tårar i ögonen, när han ser alla människor och ser hur fint Lina och Frida gjort. När han ser Linus, Felix och Fredrik och hör dem spela gitarr, så kan han inte hålla tillbaka tårarna. "Tack," viskar han. Benny sätter honom i fåtöljen. Benny, Gullan, Alexander och Soraya får stå upp och titta på julspelet. Det är så fullt med människor i Nisses källare att det inte finns en enda plats  kvar att sitta på.

Lina startar igång tåget och Linus, Felix och Fredrik börjar spela och sjunga "Jag vill hem till julen". Tåget åker till olika hållplatser och hämtar julklappar. När det kör igenom tunneln, så börjar det snöa. Publiken ropar: "Wow" och Linus, Felix och Fredrik kommer av sig lite när de spelar. Nisse gråter och gråter. Han gråter för att han är så glad.

När tåget stannar, så säger Lina och Frida att alla barn får gå och hämta var sin julklapp. Lina tar upp en julklapp från varje vagn och ger dem till Nisse. "Jag öppnar dem ikväll," viskar han och ler. Han torkar tårarna och tar Linas hand. "Tack," säger han igen. "Det var så lite," säger Lina "os Det är bara roligt med överraskningar."

"Vänta lite," säger Lina till Soraya när hon är på väg upp för trappan i Nisses källare. Lina tar fram en julklapp från sin väska och ger den till Soraya. "Tack," säger Soraya och ler. Hon känner igen julklappen.

Gullan, Alexander och Soraya stannar kvar hos Nisse en stund och fikar. Sedan går de hem till Trine, Benny, Fredrik, Felix och Frida. De har med sig två julklappar var till julklappsspelet. Lena, Stig, Linus och Lina är redan där, när de kommer. Det är så mycket människor, så de får dela upp julspelet. En omgång för vuxna och en omgång för barnen. De har så roligt och Lina tycker nästan att det är lika roligt att se när de vuxna spelar, som det är att spela själv. Hon sitter bredvid Soraya när de spelar och när träningen är på andra sidan bordet, så viskar Soraya i Linas öra:
"Tack för dockan"

Nisse sitter vid köksbordet med Maja i knät. De har saknat varandra, Nisse och hans katt. Nisse har julklapparna framför sig och när han öppnar dem börjar han gråta igen. Lina och Frida har gjort stjärnorna och hjärtana så fina. Han är så tacksam. "Tänk att så många ville komma till mig på självaste julafton, till och med Maria," tänker han och tar en stor tugga från en lussekatt, som smakar precis som dom hans mamma bakade för länge sedan.

Kommentarer

foxy sa…
Å ett så fint avslut, som gjort för en "gråtskvätt". Tack o God Jul!
Tack för alla fina kommentarer!
God Jul!

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni