Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 11 december 2017

Det är måndag morgon och Lina, Frida, Alexander och Soraya är i skolan. Lina tycker att det är så roligt att planera teatern. Alexander och Soraya vill gärna vara med i Lina och Fridas teater på lucia. De är i ett grupprum och över.

"Så här går julklappsleken till" säger Lina och ger Alexander och Soraya två julklappar var. Frida och Lina har redan två julklappar var. De sitter runt ett bord i grupprummet och Lina fortsätter berätta: "Nu ska vi lägga alla julklapparna i mitten av bordet och så har jag med mig en tärning." Hon tar upp tärningen från bordet och visar Alexander och Soraya sidan med sex prickar. "När vi får en sexa får vi ta vilken julklapp vi vill" säger Lina. Alexander och Soraya nickar.

"Ibland kan det ta ganska lång tid innan man får en sexa på tärningen" säger Frida "Så på teatern så får vi kanske låtsas att vi får en sexa"

"När alla julklappar är borta från mitten av bordet, så startar jag en timer på mobilen. Då ska vi fortsätta slå tärningen, men när vi får en sexa nu, så får vi ta en julklapp av någon annan." säger Lina och skrattar. Hon låtsas att hon får en sexa och tar en julklapp med rött julpapper med tomtar på av Frida. "Neeeej" säger Frida och Lina, Alexander och Soraya skrattar.

Alarmet på Linas mobil ringer efter några minuter och då säger Frida:
"Om alla har minst en julklapp nu, så får man öppna julklapparna. Om någon inte har någon julklapp, så får den personen ta en julklapp av den som har flest julklappar." Hon försöker prata tydligt och sakta, så att Alexander och Soraya ska förstå så mycket som möjligt, men hon tror inte riktigt att de förstår vad hon menar ändå, så hon visar. Hon lägger sina två julklappar hos Lina, som fått två julklappar. Alexander har fått en och Soraya har fått tre. Frida räknar allas julklappar högt och sedan pekar hon på Linas hög med julklappar. "Hon har fyra, så då får jag ta en av henne" säger hon och tar tillbaka en av julklapparna.

"Nu ska vi egentligen öppna julklapparna" säger Lina "men det gör vi inte för då måste vi packa in dom igen. Vi öppnar dom på teatern på onsdag."

"Kul!" säger Soraya och ler. Hon lämnar tillbaka julklapparna till Lina. Alexander ler. Han vågar inte säga så mycket ännu. Lina hoppas att han vågar försöka prata lite svenska snart. Han frågar Soraya på arabiska när han inte förstår något på svenska. "Soraya verkar ha lite lättare för att läsa sig språk" tänker Lina, när hon lägger julklapparna i en plastpåse. Lina är glad att Alexander och Soraya flyttade till Lerdala och att de började i just hennes klass.


Här finns elfte delen i bloggjulkalendern 2016

Julklappstips 1 
 
Julklappstips 2

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni