Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 4 december 2016

När Nisse tittar ut genom fönstret på morgonen, så ser han flera av hans grannar gå förbi. Det är söndag och de är på väg till kyrkan för att fira andra advent. Gudstjänsten börjar klockan tio. Nisse brukar alltid sitta i kyrkbänken längst bak till vänster i kyrkan. Han har inte missat en enda söndag på hela kyrkoåret, men idag känner han att han har så mycket att göra, så han bestämmer sig för att stanna hemma. Han började jobba med sin idé redan igår och han tror att det kan bli riktigt bra. Han är så ivrig att fortsätta att han har haft svårt att sova under natten. På lördag ska ju Gullan komma och hälsa på och då vill han ha flera fina exemplar att visa henne. 

Han dricker av sitt morgonkaffe och tittar på de två ljusen som brinner i hans röda adventsljusstake. Han har bråttom nu. Han har mycket att göra. Det är så mycket han ska hinna med innan det är dags att tända det fjärde ljuset. Han blåser ut ljusen och går in till vardagsrummet. I den slitna soffan ligger Maja och vilar. Hon är lite trött efter morgonens promenad. I vardagsrummet finns ett soffbord och en tjock-TV. Också har Nisse något i sitt vardagsrum, som är ganska ovanligt. En maskin som brukar finnas i träslöjdssalen på en skola.
Han har en figursåg i vardagsrummet och på golvet finns flera träskivor. Nisse sätter på sig sina skyddsglasögon. Han är så ivrig att sätta igång. Igår ritade han massor med figurer på träskivorna. Alla har nästan samma storlek och ser ut som en halv cirkel. Han startar figursågen och han sågar och sågar. När han blir klar med en figur, så blåser han bort trädammet från den och sedan lägger han den i en korg.
När korgen är full stänger han av figursågen och går in till köket igen. Han borde vara hungrig nu, men han tycker att det här är så roligt, så han glömmer bort att äta lunch. Han tar fram en gammal tidning, öppnar den och lägger den på köksbordet på den vita vaxduken med röda streck. Sedan tar han fram en liten grön färgburk och en pensel också börjar han måla sina två första figurer. Han nickar belåtet och ler. Nu kan han snart börja använda fiskelinan som han köpte hos Gullan. Han är så glad att någon knöt fast fiskelinan utanför hans fönster. För hade det inte hänt, så hade han ju aldrig kommit på den här idén.

Han längtar efter att få visa Gullan de första exemplaren, men han vill också att tomtarna i källaren ska få se vad han tillverkat.Vad tror du att Nisse ska göra med träfigurerna och fiskelinan?
Tror du att det är riktiga tomtar som bor i Nisses källare?

Vi ses imorgon! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni