Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 19 december 2016

Nisse fick en ny idé när han var på julbasaren igår. Nisse och Maja är på väg till Lanthandeln för att be Gullan om hjälp. När de kommer fram vill Gullan gärna hjälpa honom. Hon har lite långtråkigt i Lanthandeln på dagarna när alla andra arbetar och Gullan inte längre kan planera och förbereda saker inför julbasaren. Det känns kul att hjälpa Nisse. Vad är det Nisse vill att Gullan ska göra?

När Lina kommer till Lanthandeln på kvällen för att köpa saffran, så sitter Gullan och stickar små strumpor. 

- Åh, så söta, säger Lina, när hon ser vad Gullan stickar.
- Nisse kom hit idag och gjorde en beställning, säger Gullan. Hon har redan hunnit sticka sex små, söta och färgglada dockstrumpor.
Då minns Lina flickan med dockan på julbasaren. 
- Jag undrar varför han beställt så många, säger Gullan och snart är hon klar med en ny strumpa. Hon stickar väldigt snabbt tänker Lina.
När Lina betalar så minns Gullan lussekatter hon smakat på i sin barndom. Hon berättar för Lina att hon och Nisse ofta lekte, när de var barn och att Nisses mamma gjorde de godaste lussekatterna i hela Lerdala.
När Lina kommer hem har hennes mamma förberett degen för att baka lussekatter, så det är bara saffran som ska tillsättas. I köket spelas julmusik och det luktar jul tycker Lina. Lussekatterna blir jättefina. När de är klara har de ett helt berg med lussekatter i köket. Lina är glad när hon ska gå och lägga sig, men hon känner sig lite snuvig och har ont i huvudet.

Målad av Björn, årskurs 3, Göteborg

Vad tror du att Nisse ska ha alla små strumpor till?

Vi ses imorgon!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni