Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 10 december 2016


Nisse och Gullan

Idag ska Gullan komma på besök till Nisse. Det är många, många år sedan Nisse hade besök och han tycker att det ska bli så roligt. Han har jobbat hårt med att få klart allt och han har hängt upp sina konstverk med fiskelina i vardagsrumsfönstret. Det är en hemlighet för alla som bor i byn och hans vardagsrumsfönster ligger på baksidan av huset, så det som hänger där kan ingen se från vägen. Nu ska han äntligen få visa allt han gjort för Gullan. Han är så stolt och glad.

Under tiden som han målade dörren igår, så fick han en ny idé. Den blå färgen var så fin och det fanns så mycket kvar, när han hade målat dörren. Han bestämde sig för att måla små runda trädäck.  Han ska tillverka små träbilar med blåa däck. Han vill måla dörren en gång till innan Gullan kommer på besök. Det är rolig för honom att måla dörren för han vet att Gullan kommer att tycka att dörren blivit jättefint. Han går ut och börjar måla.
När han är klar tvättar han av sig färgen på händerna inne i badrummet och sedan sätter han på kaffe. Snart knackar Gullan på dörren och Nisse öppnar.
- Hej du, säger Gullan och visar Nisse att hon är blå på knogarna på höger hand. Vilken fin färg du har på dörren.
- Oj, jag glömde visst sätta upp en nymålat-skylt, säger Nisse. Jag är inte van att få besök.
- Vilken fin färg, säger Gullan innan hon går till köket för att tvätta sin hand.

Nisse och Gullan dricker kaffe och Nisse visar Gullan fjärilarna i vardagsrumsfönstret.
- Så vackra, säger Gullan. Ska du sälja dem på julbasaren i församlingshemmet?
- Jag spar dem till julafton, säger Nisse.
- Ja, visst, ja, så var det, säger Gullan och ser nyfiken ut.
Nisse går fram till fjärilarna och drar i en fiskelina som hänger ner. När han drar i den, så ser det ut som fjärilen börjar flyga.
- Verkligen fina, säger Gullan förtjust. 

När Gullan lämnar Nisses hus, så promenerar hon direkt till församlingshemmet för att träffa alla medlemmar i den kyrkliga syföreningen. De ska förbereda scenen inför julbasaren. Gullan försökte verkligen får Nisse att skänka en av de vackra fjärilarna till basaren, men han var bestämd och sa att han behövde alla fjärilar han tillverkat till julafton.

När Gullan och de andra i föreningen låser upp och går in i församlingshemmet, så luktar det broccolisoppa i hela lokalen, eftersom det inte finns någon fläkt i köket. De börjar med att vädra ut. De öppnar både ytterdörren och fönster, så att det blir korsdrag. När de vädrat klar, så börjar de hänga upp dukar, stickade tröjor och strumpor på tvättlinor på scenen. De längtar alla till på söndag, när det är dags för den årliga julbasaren. Den dagen har de längtat efter hela året.

Målad av Elin, årskurs 2, Göteborg

 Vad tror du att Nisse ska göra med alla bilar och fjärilar?

Vi ses imorgon!
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Allting har en början

Det var på den här bloggen allt började. I januari 2015 startade jag en skrivutmaning. Det var tack vare Skrivpuff. En blogg startade av Ann Ljungberg som bjöd på skrivutmaningar varje dag. Det kunde vara en ord eller en bild att skriva utifrån. Jag bestämde mig för att skriva varje dag så länge jag kände att det var roligt. Det blev 111 texter på 111 dagar och mitt under denna skrivutmaning dog min mormor. Det var en oväntad händelse i livet. Hon skulle fylla 80 år 2015, men ingen visste att hennes hjärta snart inte skulle orka mer. Hon stod mig väldigt nära och jag trodde att jag skulle sluta delta i Skrivpuff, men jag fortsatte för min skull, men också för mormors skull. Min dröm var alltid att min mormor skulle få träffa mitt barn, hennes barnbarnsbarn. Nova föddes 3,5 år efter att mormor lämnat jordelivet. Men hon var med när jag och min man gifte oss och det är jag så otroligt tacksam för. Av de 111 texterna valde jag ut ett tjugotal och skapade en bok till minne av min mormor In

För dig som aldrig läst en bok

Jag är författare till sex böcker som alla är kortromaner på mellan 100-115 sidor. Tre av böckerna publicerades under 2020 via bod.se: Barnlängtan  112 sidor (februari) en självbiografi Mitt liv med endometrios  100 sidor (februari) tjugo kvinnors livsberättelser Caisas resa hem  114 sidor (maj) feelgood-roman, trilogi Dessa tre böcker kan du läsa mer om genom att klicka på bokens titel. Om du inte har råd att köpa mina böcker, så gå till ditt bibliotek och be dem köpa in dem. Då kan du låna mina böcker istället. Jag har skrivit tre böcker som ännu inte publicerade, men kommer publiceras 2020 eller 2021 via bod.se: Caisas resa genom krisen Caisas resa till kärleken Slussvaktarinnan i Töcksfors Jag har flera personer i min omgivning som berättat för mig att de aldrig läst en bok från pärm till pärm. Det är för er jag skriver mina böcker. Under perioder i mitt liv har jag varit så stressad att jag varken kunnat läsa böcker eller lyssna på böcker. Det är för e