Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 10 december 2016


Nisse och Gullan

Idag ska Gullan komma på besök till Nisse. Det är många, många år sedan Nisse hade besök och han tycker att det ska bli så roligt. Han har jobbat hårt med att få klart allt och han har hängt upp sina konstverk med fiskelina i vardagsrumsfönstret. Det är en hemlighet för alla som bor i byn och hans vardagsrumsfönster ligger på baksidan av huset, så det som hänger där kan ingen se från vägen. Nu ska han äntligen få visa allt han gjort för Gullan. Han är så stolt och glad.

Under tiden som han målade dörren igår, så fick han en ny idé. Den blå färgen var så fin och det fanns så mycket kvar, när han hade målat dörren. Han bestämde sig för att måla små runda trädäck.  Han ska tillverka små träbilar med blåa däck. Han vill måla dörren en gång till innan Gullan kommer på besök. Det är rolig för honom att måla dörren för han vet att Gullan kommer att tycka att dörren blivit jättefint. Han går ut och börjar måla.
När han är klar tvättar han av sig färgen på händerna inne i badrummet och sedan sätter han på kaffe. Snart knackar Gullan på dörren och Nisse öppnar.
- Hej du, säger Gullan och visar Nisse att hon är blå på knogarna på höger hand. Vilken fin färg du har på dörren.
- Oj, jag glömde visst sätta upp en nymålat-skylt, säger Nisse. Jag är inte van att få besök.
- Vilken fin färg, säger Gullan innan hon går till köket för att tvätta sin hand.

Nisse och Gullan dricker kaffe och Nisse visar Gullan fjärilarna i vardagsrumsfönstret.
- Så vackra, säger Gullan. Ska du sälja dem på julbasaren i församlingshemmet?
- Jag spar dem till julafton, säger Nisse.
- Ja, visst, ja, så var det, säger Gullan och ser nyfiken ut.
Nisse går fram till fjärilarna och drar i en fiskelina som hänger ner. När han drar i den, så ser det ut som fjärilen börjar flyga.
- Verkligen fina, säger Gullan förtjust. 

När Gullan lämnar Nisses hus, så promenerar hon direkt till församlingshemmet för att träffa alla medlemmar i den kyrkliga syföreningen. De ska förbereda scenen inför julbasaren. Gullan försökte verkligen får Nisse att skänka en av de vackra fjärilarna till basaren, men han var bestämd och sa att han behövde alla fjärilar han tillverkat till julafton.

När Gullan och de andra i föreningen låser upp och går in i församlingshemmet, så luktar det broccolisoppa i hela lokalen, eftersom det inte finns någon fläkt i köket. De börjar med att vädra ut. De öppnar både ytterdörren och fönster, så att det blir korsdrag. När de vädrat klar, så börjar de hänga upp dukar, stickade tröjor och strumpor på tvättlinor på scenen. De längtar alla till på söndag, när det är dags för den årliga julbasaren. Den dagen har de längtat efter hela året.

Målad av Elin, årskurs 2, Göteborg

 







Vad tror du att Nisse ska göra med alla bilar och fjärilar?

Vi ses imorgon!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Allting har en början

Det var på den här bloggen allt började. I januari 2015 startade jag en skrivutmaning. Det var tack vare Skrivpuff. En blogg startade av Ann Ljungberg som bjöd på skrivutmaningar varje dag. Det kunde vara en ord eller en bild att skriva utifrån. Jag bestämde mig för att skriva varje dag så länge jag kände att det var roligt. Det blev 111 texter på 111 dagar och mitt under denna skrivutmaning dog min mormor. Det var en oväntad händelse i livet. Hon skulle fylla 80 år 2015, men ingen visste att hennes hjärta snart inte skulle orka mer. Hon stod mig väldigt nära och jag trodde att jag skulle sluta delta i Skrivpuff, men jag fortsatte för min skull, men också för mormors skull. Min dröm var alltid att min mormor skulle få träffa mitt barn, hennes barnbarnsbarn. Nova föddes 3,5 år efter att mormor lämnat jordelivet. Men hon var med när jag och min man gifte oss och det är jag så otroligt tacksam för. Av de 111 texterna valde jag ut ett tjugotal och skapade en bok till minne av min mormor In