Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 1 december 2016


Det är tidig morgon och alla barn i Tomtebacken sover fortfarande. Det knarrar i snön när Nisse och hans katt Maja går på morgonpromenad. Det kommer dröja några timmar till innan solen går upp över den lilla byn. Nisse tar ett djupt andetag och andas in den kalla, friska luften. Sedan tittar han ner på sin katt och säger:

- Ska vi vända hemåt Maja.

Katten stryker sig mot Nisses gröna fodrade gummistövlar och jamar. De promenerar tillbaka till sitt hus. Nisse vet att alla i byn kallar honom för Nisse i Svängen. Det är för att hans hus är byggt där vägen svänger som mest. Eftersom Nisse sällan pratar med någon och mest är för sig själv, så vet han att det går många rykten om honom i byn. Han trivs bäst i sällskap med sin katt och bryr sig inte så mycket om att det pratas om honom.

Det finns bara en person i byn som känner mig, tänker Nisse och ler, när han låser upp dörren till hans slitna, gråa hus. Det är Gullan. Nisse och Gullan lekte när de var små barn. I dag äger Gullan Lerdala lanthandel.

Ett stenkast från Nisses hus finns det en gata som heter Tomtebacken. Det finns en skogsdunge mellan Nisses hus och Tomtebacken, så de som bor i Tomtebacken kan inte se Nisses hus. I huset på adressen Tomtebacken 1 bor Lina tillsammans med mamma Lena, pappa Stig och storebror Linus. I huset på Tomtebacken 2 bor Linas bästa vän Frida. De går i samma klass. Frida bor tillsammans med mamma Trine, som är från Norge. Frida har två bröder, som är tvillingar. De heter Felix och Fredrik och går i samma klass som Linas storebror.  

Lina, Frida, Linus, Felix och Fredrik åker alltid till skolan tillsammans i byns lilla blå minibuss. Barnen i Tomtebacken har en egen busschaufför. Han heter Benny och är son till Gullan som arbetar i byns lanthandel. Benny tycker om att se på fotboll på TV. Han bor fortfarande hemma hos sin mamma fast han snart är 30 år. Benny är rolig och det märks att han tycker om sitt arbete som busschaufför. Varje morgon så åker Benny och barnen förbi Nisse i Svängens hus. Den här morgonen, så berättar Fredrik att det går rykten i byn om att Nisse i Svängen är så snål, så att han stängt av strömmen till flera rum i huset.

- Men han kanske inte har så mycket pengar, säger Frida.

- Den gubben är skum, säger Felix också frågar han Fredrik och Linus om de ska spionera på Nisse i Svängen imorgon kväll.

När barnen kommer fram till skolan pratar Lina och Frida med varandra när de går över skolgården mot klassrummet. De bestämmer sig för att de ska spionera på killarna, när de går till Nisses hus.

- De får inte vara elaka mot Nisse, säger Frida och Lina nickar. Lina tycker verkligen inte om att människorna i byn säger saker, som de inte vet. En del människor verkar inte ha så mycket att göra för de pratar bara illa om andra hela tiden, tänker Lina, när de går in till kapprummet.

När Lina och Frida ska ta av sig sina ytterkläder i kapprummet, så springer deras klasskompis Adam förbi och tar Fridas mössa.

- Men Adam, skriker Frida. Lina tänker att Adam tycker om att busa med Frida för att Frida alltid blir så arg och det verkar Adam tycka är roligt. Lina vet att om hon inte bryr sig så mycket om när killarna busar med henne, så slutar de. De vill att man ska reagera, men Lina orkar inte med bus och bråk. Hon vill ha det lugnt. Ibland brukar hon säga till Frida att hon inte ska bry sig om Adam, men Lina tror att Frida är lite kär i Adam. Det är nog därför hon inte kan sluta reagera när Adam busar med henne.

Annars brukar Frida springa efter Adam, när han tar saker i från henne, men det gör hon inte idag. När Adam märker att Frida inte springer efter, så kommer han tillbaka. Han håller mössan högt, högt upp över Fridas huvud.

- Ta den då, säger han och skrattar. Frida försöker hoppa upp och ta tillbaka mössan, men Adam är mycket längre än Frida, så hon når inte. Då kommer fröken ut i kapprummet och Adam ger mössan till Frida direkt. Lina tycker att det är skönt att Adam gör som fröken vill utan att fröken behöver höja rösten.

Alla barnen går in i klassrummet och fröken hälsa på alla barnen i dörren. På tavlan står det:

"Tordagen den 1 december" och fröken berättar att det är Oskar och Ossian som har namnsdag och att det är 21 dagar kvar till jullovet. Lina tycker mycket om att fira jul, men hon tycker också om att gå i skolan. Hon tycker att det är lite tråkigt att det snart är jullov, men det vågar hon inte berätta för någon för alla andra verkar tycka att det är bra med jullov.

Fröken berättar att barnen ska arbeta med matematik idag. De ska lära sig att göra tabeller och diagram. Lina tycker att det låter spännande. Det kallas för statistik och fröken säger att forskare brukar göra tabeller och diagram, när de samlat fakta. Idag ska barnen få samla fakta och först ska de göra tabeller och när de kommer tillbaka in i klassrummet ska de göra diagram.

Eftersom Lerdala är en liten by, så går det bara nio barn i Lina och Fridas klass. Fröken delar in klassen i tre grupper med tre elever i varje grupp. Lina och Frida ska arbeta med Adam. De är den gröna gruppen och de får i uppgift att räkna bilar och bilfärger. Fröken säger att de behöver inte skriva upp bilmärken. De ska bara skriva upp antal bilar och bilarnas färger.

Lina, Frida och Adam står vid busshållplatsen framför skolan och räknar bilar. Frida håller i ett block och en penna. Det har redan kommit förbi tre bilar. På blocket står det:

Svart bil        1

Vit bil            1

Blå bil           1

- Skriv röd bil, säger Adam, glöm inte dra ett streck Frida.

Frida nickar och gör som Adam säger.

- Nu kommer min mamma. Hon har en vit bil, säger Lina.

- En Volvo 850. Skriv det så kanske fröken ger oss högre betyg, säger Adam.

Frida drar ett nytt streck på papperet och Linas mamma svänger in på busshållplatsen och tar ner rutan på förarsidan. Ur bilen strömmar musik. Hon lyssnar på julsången "Tänd ett ljus". Lina har hört den låten tusen gånger. Hon tycker om den för hennes mamma blir glad, när hon lyssnar på den. Linas mamma Lena lutar sig fram och stänger av musiken.

- Vad gör ni, frågar Lena.

- Vi räknar bilar. Din bil är bra för vår statistik. Kan du inte köra förbi en gång till. Då vinner vita bilar vår statistik, säger Adam och Lena skrattar.

- Vart ska du+ säger Lina.

- Jag jobbar helgen på äldreboendet, så jag är ledig idag och tänkte åka till Timmerdala och handla mat. Frida du kan väl komma hem till oss efter skolan och äta mat? Jag fixar spagetti och köttfärssås.

- Det gör jag gärna, säger Frida, men snälla Lena gör inte köttfärssåsen så stark idag. Lena skrattar.

- Lycka till med statistiken, säger Lena och tittar på Adam, som hittat en pinne i diket. Han gräver en grop i gruset med pinnen. Lena sätter igång musiken och tar upp rutan. Barnen vinkar hejdå och Lena kör iväg.

- Jag fryser, säger Lina, kan vi inte gå in?

De bestämmer sig för att gå in, när de går över skolgården, så hör de något från vägen som skramlar och väsnas. En grön gammal Mercedes kör förbi.

- Det är ju Nisse i Svängen, säger Frida.

- Vem är det? undrar Adam.

Lina och Frida tittar bara på varandra, men de säger ingenting och Lina tycker att det känns bra att Frida inte säger något elakt om Nisse i Svängen.

- Skriv grön bil och dra ett streck, säger Adam. Han verkar inte bry sig om vem som kör bilen.

När barnen kommer in i klassrummet, så visar fröken hur man gör ett stapeldiagram. Hon använder den stora linjalen, när hon ritar på tavlan. Diagrammet blir nästa lika stort som hela tavlan. Eleverna börjar arbeta med sina diagram och Adam säger:

- Vårt diagram kommer bli bäst.

Ibland önskar Lina att hon också kunde säga så, utan att känna att hon är taskig mot sina klasskamrater. Det är bra att tro på sig själv, men det är inte så många som vågar säga att de är bäst. Lina tycker att fler borde våga säga det. Vårt diagram ska bli bäst, tänker hon också går hon till Frida och Adam, som redan börjat rita ramen diagrammet på ett stort vitt papper.

När Lina och Frida kommer hem till Tomtebacken, så är de jättehungriga.

- Maten är klar, ropar Lena, när de kommer innanför dörren.

- Den är väl inte för starkt nu Lena, säger Frida.

- Nej, jag har kryddat lite mindre idag, säger Lena och skrattar. Stig och Linus kommer också in i köket och sätter sig vid bordet tillsammans med Lena, Lina och Frida. Lina tycker att det varit en bra dag, men hon är lite orolig för vad som ska hända imorgon kväll. Vad tänker Linus, Felix och Fredrik göra hos Nisse i Svängen?

Målad av Melissa, årskurs 1, GöteborgPå bilden är Nisse i Svängen ute på morgonpromenad med sin katt. 

Vad tror du att killarna kommer hitta på för bus när de spionerar på Nisse? 
Vi ses imorgon! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Allting har en början

Det var på den här bloggen allt började. I januari 2015 startade jag en skrivutmaning. Det var tack vare Skrivpuff. En blogg startade av Ann Ljungberg som bjöd på skrivutmaningar varje dag. Det kunde vara en ord eller en bild att skriva utifrån. Jag bestämde mig för att skriva varje dag så länge jag kände att det var roligt. Det blev 111 texter på 111 dagar och mitt under denna skrivutmaning dog min mormor. Det var en oväntad händelse i livet. Hon skulle fylla 80 år 2015, men ingen visste att hennes hjärta snart inte skulle orka mer. Hon stod mig väldigt nära och jag trodde att jag skulle sluta delta i Skrivpuff, men jag fortsatte för min skull, men också för mormors skull. Min dröm var alltid att min mormor skulle få träffa mitt barn, hennes barnbarnsbarn. Nova föddes 3,5 år efter att mormor lämnat jordelivet. Men hon var med när jag och min man gifte oss och det är jag så otroligt tacksam för. Av de 111 texterna valde jag ut ett tjugotal och skapade en bok till minne av min mormor In

För dig som aldrig läst en bok

Jag är författare till sex böcker som alla är kortromaner på mellan 100-115 sidor. Tre av böckerna publicerades under 2020 via bod.se: Barnlängtan  112 sidor (februari) en självbiografi Mitt liv med endometrios  100 sidor (februari) tjugo kvinnors livsberättelser Caisas resa hem  114 sidor (maj) feelgood-roman, trilogi Dessa tre böcker kan du läsa mer om genom att klicka på bokens titel. Om du inte har råd att köpa mina böcker, så gå till ditt bibliotek och be dem köpa in dem. Då kan du låna mina böcker istället. Jag har skrivit tre böcker som ännu inte publicerade, men kommer publiceras 2020 eller 2021 via bod.se: Caisas resa genom krisen Caisas resa till kärleken Slussvaktarinnan i Töcksfors Jag har flera personer i min omgivning som berättat för mig att de aldrig läst en bok från pärm till pärm. Det är för er jag skriver mina böcker. Under perioder i mitt liv har jag varit så stressad att jag varken kunnat läsa böcker eller lyssna på böcker. Det är för e