Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 20 december 2016

När Lina vaknar nästa morgon, så känner hon sig sämre. Hon ligger kvar i sängen och hennes mamma kommer in till henne innan hon går till jobbet. Hon känner på hennes panna och säger:
- Du får vara hemma idag Lina. Du är varm. Du har feber och behöver vila. Fortsätt sov. Jag ringer till skolan och sjukanmäler dig. 

Lina sover vidare och när hon vaknar är klockan tio känner hon sig bättre. Hon går hon ut i köket och gör en smörgås och tömmer mjölk i ett glas. Hon tar med sig smörgåsen och mjölkglaset in till sitt rum. Hon sätter sig på sin plats vid skrivbordet och börjar skriva dagbok. Hon vet att inte mamma tycker om att hon har stearinljus tända, när hon är ensam hemma, så hon vågar inte tända datumljuset.


Kära dagbok!

Idag är jag sjuk. Vad ska jag göra idag? Det är tråkigt att vara hemma ensam. 

Hon sitter och funderar en stund och plötsligt vet hon vad hon ska göra. Hon skriver vidare i dagboken.

Nu har jag kommit på vad jag ska göra. Jag ska gå till Nisse i Svängen och ge honom en påse med lussekatter. Då blir han säkert glad.

Kram Lina

Lina hämtar en påse med lussekatter i köket. Hon lägger påsen med lussekatter på byrån i hallen och tar på sig sina ytterkläder och skor. Sedan tar hon påsen med lussekatter och går ut.
Lina kommer fram till Nisse i Svängens hus. Hon går upp för trappan och knackar på den nymålade ytterdörren. Det dröjer en stund innan Nisse öppnar. Först kikar han ut bakom en gardin i ett fönster och sedan öppnar han dörren.

- Nej, men hej, säger Nisse. Visst var det Lina du hette. Jag minns dig från julbasaren i söndags.
- Ja, hej Nisse, säger Lina och ler. Hon räcker fram påsen med lussekatter till honom.
- Nämen, tack. Kom in, säger Nisse och ler tillbaka.

Lina tänker att det är första gången hon ser Nisse le, så att han visar tänderna. Lina tar av sig skorna i den lilla hallen och hänger upp sin jacka på en krok. Sedan går hon efter Nisse in i köket. 
- Så gott med lussekatter. Jag har lite hallonsaft, som jag gjorde i somras. Vill du ha lite fika? säger han.
Lina nickar. Hon vet inte riktigt vad hon ska säga. Nisse tar fram en tillbringare med saft och häller upp i två glas och sedan lägger han två lussekatter på ett fat. Så tar han med sig allt till köksbordet. Lina sätter sig på en av köksstolarna. Köksbordet är litet och har bara två stolar. En på varje sida. Nisse sätter sig ner mittemot Lina och Lina tar mod till sig och börjar prata.
- Gullan sa att din mamma var bäst i byn på att baka lussekatter, säger Lina. Så de här lussekatterna är nog inte lika goda som hennes, men jag tänkte att du kanske ville ha ändå.

Nisse smakar på en lussekatt och tuggar lite. Han ser glad ut, tänker Lina.
- De är nästan lika goda som min mammas lussekatter, säger han och ler.
- Gullan visade mig din beställning på dockstrumpor igår. Jag tror att hon är klar med din beställning nu för hon sticker så snabbt, säger Lina.
- Så bra, säger Nisse. Jag skulle faktiskt behöva lite hjälp av dig för att hinna klart med allt i tid till julafton. Har du tid att hjälpa till?
- Jag och Frida kan säger hjälpa dig, säger Lina. Vad vill du ha hjälp med?    
Nisse kliar sig på hakan och dricker lite saft. 
- Jag tänkte bjuda hit alla i byn på julafton, säger Nisse. Jag tänkte att alla skulle få se vad jag har i min källare. Jag skulle behöva hjälp med flera saker. Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig att göra en inbjudan, som vi kan lägga i allas postlådor. Jag kör er förstås. Sedan har jag en massa julklappar, som behöver bli inslagna innan julafton.
Lina märker att Nisse är försiktig när han talar och att han är osäker på om Lina vill hjälpa till.
- Jag vill gärna hjälpa till och det vill säkert Frida också, säger Lina. Ta fram penna och papper, så kan jag skriva vad du vill att det ska stå på inbjudningen.

Nisse hämtar penna och papper i en låda i köket. Lina visste att Nisse var snäll, men hon trodde inte att han var så snäll. Tänk att han ska bjuda hem alla människor i byn till sig på självaste julafton, tänker hon. Hon får tårar i ögonen och är förvånad och glad. Nisse tar sin stol och sätter sig bredvid Lina. Nisse och Lina börjar skriva ner vad som ska stå i inbjudan. Innan Lina går hem bestämmer de att Lina och Frida ska komma till Nisse imorgon efter skolan.
När Lina kommer hem, så skyndar hon sig att skriva ett sms till Frida. Hon skriver: "Jag har en överraskning till dig. Vi ska hjälpa Nisse i Svängen med något. Kom hem till mig när du kommer från skolan."

Visst ser det gott ut!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Allting har en början

Det var på den här bloggen allt började. I januari 2015 startade jag en skrivutmaning. Det var tack vare Skrivpuff. En blogg startade av Ann Ljungberg som bjöd på skrivutmaningar varje dag. Det kunde vara en ord eller en bild att skriva utifrån. Jag bestämde mig för att skriva varje dag så länge jag kände att det var roligt. Det blev 111 texter på 111 dagar och mitt under denna skrivutmaning dog min mormor. Det var en oväntad händelse i livet. Hon skulle fylla 80 år 2015, men ingen visste att hennes hjärta snart inte skulle orka mer. Hon stod mig väldigt nära och jag trodde att jag skulle sluta delta i Skrivpuff, men jag fortsatte för min skull, men också för mormors skull. Min dröm var alltid att min mormor skulle få träffa mitt barn, hennes barnbarnsbarn. Nova föddes 3,5 år efter att mormor lämnat jordelivet. Men hon var med när jag och min man gifte oss och det är jag så otroligt tacksam för. Av de 111 texterna valde jag ut ett tjugotal och skapade en bok till minne av min mormor In

För dig som aldrig läst en bok

Jag är författare till sex böcker som alla är kortromaner på mellan 100-115 sidor. Tre av böckerna publicerades under 2020 via bod.se: Barnlängtan  112 sidor (februari) en självbiografi Mitt liv med endometrios  100 sidor (februari) tjugo kvinnors livsberättelser Caisas resa hem  114 sidor (maj) feelgood-roman, trilogi Dessa tre böcker kan du läsa mer om genom att klicka på bokens titel. Om du inte har råd att köpa mina böcker, så gå till ditt bibliotek och be dem köpa in dem. Då kan du låna mina böcker istället. Jag har skrivit tre böcker som ännu inte publicerade, men kommer publiceras 2020 eller 2021 via bod.se: Caisas resa genom krisen Caisas resa till kärleken Slussvaktarinnan i Töcksfors Jag har flera personer i min omgivning som berättat för mig att de aldrig läst en bok från pärm till pärm. Det är för er jag skriver mina böcker. Under perioder i mitt liv har jag varit så stressad att jag varken kunnat läsa böcker eller lyssna på böcker. Det är för e