Fortsätt till huvudinnehåll

Början till förändring - kurs i mindfulness

För 5-6 år sedan gick jag en kurs i mindfulness i Sensus regi. Vi var åtta personer som träffades tillsammans med vår kursledare varje onsdagskväll i några veckor. Jag lärde mig mycket under dessa möten. En viktig insikt var att Andas, Acceptera och Agera, samt att vara i nuet och släppa tankarna för en stund är nyttigt, men det gäller att hitta en balans. Leva tillsammans med en människa som ständigt är mindful är mycket svårt. Det gäller att hitta en balans mellan vila och aktivitet. Det finns många sätt att varva ner och släppa tankarna för en stund. Vi fick prova många olika sätt och jag minns mycket av kursens innehåll.

När kursen var slut hade jag en speciell mindfulness-övning med mig ut i livet. När jag låg och vilade föreställde jag mig att jag låg på en brygga på mage och tittade ner i vattnet. Jag la mina tankar på drivved, vass, löv och pinnar som flöt förbi mig. Vissa tankar kom om och om igen. Jag la dem gång på gång på förbipasserande natur och till slut stillades mina tankar. Jag var mindful.

För bara några veckor sedan lyssnade jag på en ljudbok, som gav en liknande strategi för att släppa tankarna för en stund. Visualisera att du sitter under ett härligt färgsprakande höstträd. Dina fötter är som rötter ner i marken, precis som trädets stam är förankrat i marken. Du lägger dina tankar på löv som lossnar från trädets grenar och låter dem blåsa med vinden.

Dessa enkla övningar har hjälp mig att få kontakt med mig själv. Hjälpt mig att ta reda på vad JAG vill. Hjälpt mig igenom två stora uppbrott i livet.

För att hindra stressen som min kropp upplevde pga. mitt jobb och min personlighet (arbeta hårt utan vila, pressa mig själv att ständigt prestera), så räckte det inte med mindfulness-övningar.

Jag behövde strategier för hur jag skulle tänka och leva. Det gick inte att ta tag i dessa uppdrag förrän jag bearbetat mina uppbrott. Allt tog fart igen när jag bytte jobb våren 2012 och började låna ljudböcker om personlig utveckling på biblioteket.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det gåtfulla landet

I det gåtfulla landet Vila finns näckrosor i rosa och lila I varje möte med färgglada tjädrar får du gåvor i form utav fjädrar När du vaknar minns du ingenting men på huvudkudden ligger en nätt liten ring Under kudden ligger fjädrar som ger kraft en energi du aldrig tidigare haft Välkommen till det gåtfulla landet Vila Kanske ses vi inatt, nu måste jag kila

Vägen fram - del 4 av 24

Morgonpromenaderna känns roligare nu, när jag kan läsa inköpslistan där hemma. Jag kan den förvisso utantill numera, men roas ändå av att läsa den. Kanske skulle jag kunna unna mig att sova lite längre och inte bry mig om om jag möter någon på promenaden, men jag är inte riktigt redo än. Mobilalarmet för fortsätta ljuda klockan fem ett tag till. Jag har fått ny energi och det känns inte alls svårt att hitta julgardinerna. De ligger ju där i garderoben i hallen, där jag alltid brukar lägga dem. Jag sätter på radion på hög volym, så att jag kan höra den från köket till både vardagsrummet och sovrummet. John Lennon sjunger Happy Christmas med ömhet i rösten. Julgardiner hängs upp i varje rum. Jag måste ha stege för att nå upp till gardinstängerna. När allt är klart får jag en impuls att köpa nya blommor att ha i fönstren, kanske julstjärnor. Kanske nästa gång jag är i affären? På kvällen tar jag fram mobilen medan jag tittar på nyheterna på TV. Jag börjar skriva ett sms till medmänni