söndag 25 augusti 2013

Början till förändring - kurs i mindfulness

För 5-6 år sedan gick jag en kurs i mindfulness i Sensus regi. Vi var åtta personer som träffades tillsammans med vår kursledare varje onsdagskväll i några veckor. Jag lärde mig mycket under dessa möten. En viktig insikt var att Andas, Acceptera och Agera, samt att vara i nuet och släppa tankarna för en stund är nyttigt, men det gäller att hitta en balans. Leva tillsammans med en människa som ständigt är mindful är mycket svårt. Det gäller att hitta en balans mellan vila och aktivitet. Det finns många sätt att varva ner och släppa tankarna för en stund. Vi fick prova många olika sätt och jag minns mycket av kursens innehåll.

När kursen var slut hade jag en speciell mindfulness-övning med mig ut i livet. När jag låg och vilade föreställde jag mig att jag låg på en brygga på mage och tittade ner i vattnet. Jag la mina tankar på drivved, vass, löv och pinnar som flöt förbi mig. Vissa tankar kom om och om igen. Jag la dem gång på gång på förbipasserande natur och till slut stillades mina tankar. Jag var mindful.

För bara några veckor sedan lyssnade jag på en ljudbok, som gav en liknande strategi för att släppa tankarna för en stund. Visualisera att du sitter under ett härligt färgsprakande höstträd. Dina fötter är som rötter ner i marken, precis som trädets stam är förankrat i marken. Du lägger dina tankar på löv som lossnar från trädets grenar och låter dem blåsa med vinden.

Dessa enkla övningar har hjälp mig att få kontakt med mig själv. Hjälpt mig att ta reda på vad JAG vill. Hjälpt mig igenom två stora uppbrott i livet.

För att hindra stressen som min kropp upplevde pga. mitt jobb och min personlighet (arbeta hårt utan vila, pressa mig själv att ständigt prestera), så räckte det inte med mindfulness-övningar.

Jag behövde strategier för hur jag skulle tänka och leva. Det gick inte att ta tag i dessa uppdrag förrän jag bearbetat mina uppbrott. Allt tog fart igen när jag bytte jobb våren 2012 och började låna ljudböcker om personlig utveckling på biblioteket.

Inga kommentarer:

Julkalender 2020

 Under höstterminen har jag skrivit en tredje julkalender om barnen i Lerdala. Under decmeber månad kommer jag blogga igen. Då blir det julm...