Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul i vår by, 9 december 2016

När Nisse öppnar ytterdörren på morgonen för att gå en promenad med Maja, så hittar han en pensel på trappan och en målarburk med blå färg. Någon har målat lite färg på ytterdörren och Nisse tycker att färgen är riktigt fin, så när han kommer tillbaka från promenaden, så målar hela dörren blå.

På fredagarna slutar barnen i Tomtebacken alltid tidigt. När Benny och barnen kör förbi Nisse i svängens hus, så blir alla väldigt förvånade. Nisses ytterdörr är blå.
- Det är inte sant, skriker Fredrik
Lina och Frida kan inte låta bli att skratta. De skrattar och skrattar. De kan inte sluta skratta.
- Vad är det som är så roligt, fräser Linus.
Lina och Frida bryr sig inte om honom. De bara fortsätter att skratta. De tycker att det är så bra av Nisse att han målat sin dörr blå. Det var det bästa som kunde hända. Nu tror Lina att killarna kommer sluta att bråka med Nisse.

Benny och Trine
Klockan är sex på fredag eftermiddag och klockan sju ska Trine vara hemma hos Benny. Gullan är hos en väninnan och stickar strumpor inför Lerdalas kyrkliga syförenings julbasar, så han är ensam hemma. Benny pratar för sig själv när han förbereder maten. Han har tagit fram receptet på broccolisoppa, som han fått av Trine. Han tittar på receptet hela tiden. Han ska göra broccolisoppa precis som Trine lärde honom på kursen. Han dansar mellan spisen och skärbrädan. Han dukar fram djupa fat på bordet och tänder levande ljus.
I huset på Tomtebacken 2 lyssnar Trine på julmusik och målar sina läppar. Hon har klätt sig fint och smackar lite med läpparna när hon tittar sig i spegeln. Hon ser nöjd ut.
Trine promenerar hem till Benny. Hon nynnar på en av jullåtarna hon lyssnat på hemma och man förstår att hon är glad.
Benny drar precis grytan av spisen, när det ringer på dörren. Han skiner upp och skyndar sig för att öppna dörren.

- Hej, välkommen, säger Benny och ler lite nervöst.
- Tack. Jag tog med lite blommor till dig och din mamma, säger Trine och räcker fram blommor inslagna i papper.
- Åh, tack, nu kommer morsan att bli glad. Du får hänga av dig och komma in i köket. Jag vill inte att maten ska bli kall, säger Benny.


När Trine hänger av sig sin kappa och tar av sig sina skor, så går Benny in i köket igen för att röra om i grytan. Trine stannar för att titta på ett fotografi som finns i hallen. Det är Benny och hans föräldrar. Fotot är taget när Benny var liten. När hon tittat klart på fotot, så går hon in till Benny i köket. Hon tycker att han har dukat bordet fint med vinglas och levande ljus.
Lina och Frida smyger fram till  Bennys köksfönster. Lina står på tå och kikar in genom fönstret. Frida sitter på huk bredvid henne.

- Nu pussar han henne, säger Lina.
- Nä, du skojar va? säger Frida.


Frida drar ner Lina, så att hon sätter sig på huk och sedan reser hon sig försiktigt och kikar in genom fönstret. När Frida ser att Benny och Trine sitter på var sin sida bordet och äter soppa, så blir hon lite lugnare. De pratar med varandra, men Frida kan inte höra vad de säger. Frida sätter sig på huk igen.
- Pussade han henne? retas Lina. Frida knuffar till henne lite och de börjar fnittra.

När de promenerar tillbaka till Tomtebacken, så tänker Lina att hon tror att Benny och Trine kommer bli kära i varandra. Hon vågar inte säga det till Frida för hon tror att Frida måste vänja sig vid tanken först.


Målad av Melissa, årskurs 1, Göteborg




Vi ses imorgon!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Allting har en början

Det var på den här bloggen allt började. I januari 2015 startade jag en skrivutmaning. Det var tack vare Skrivpuff. En blogg startade av Ann Ljungberg som bjöd på skrivutmaningar varje dag. Det kunde vara en ord eller en bild att skriva utifrån. Jag bestämde mig för att skriva varje dag så länge jag kände att det var roligt. Det blev 111 texter på 111 dagar och mitt under denna skrivutmaning dog min mormor. Det var en oväntad händelse i livet. Hon skulle fylla 80 år 2015, men ingen visste att hennes hjärta snart inte skulle orka mer. Hon stod mig väldigt nära och jag trodde att jag skulle sluta delta i Skrivpuff, men jag fortsatte för min skull, men också för mormors skull. Min dröm var alltid att min mormor skulle få träffa mitt barn, hennes barnbarnsbarn. Nova föddes 3,5 år efter att mormor lämnat jordelivet. Men hon var med när jag och min man gifte oss och det är jag så otroligt tacksam för. Av de 111 texterna valde jag ut ett tjugotal och skapade en bok till minne av min mormor In

För dig som aldrig läst en bok

Jag är författare till sex böcker som alla är kortromaner på mellan 100-115 sidor. Tre av böckerna publicerades under 2020 via bod.se: Barnlängtan  112 sidor (februari) en självbiografi Mitt liv med endometrios  100 sidor (februari) tjugo kvinnors livsberättelser Caisas resa hem  114 sidor (maj) feelgood-roman, trilogi Dessa tre böcker kan du läsa mer om genom att klicka på bokens titel. Om du inte har råd att köpa mina böcker, så gå till ditt bibliotek och be dem köpa in dem. Då kan du låna mina böcker istället. Jag har skrivit tre böcker som ännu inte publicerade, men kommer publiceras 2020 eller 2021 via bod.se: Caisas resa genom krisen Caisas resa till kärleken Slussvaktarinnan i Töcksfors Jag har flera personer i min omgivning som berättat för mig att de aldrig läst en bok från pärm till pärm. Det är för er jag skriver mina böcker. Under perioder i mitt liv har jag varit så stressad att jag varken kunnat läsa böcker eller lyssna på böcker. Det är för e