lördag 24 december 2016

En annorlunda jul i vår by, 24 december 2016

Det är julafton och alla förberedelser hemma hos Nisse är klara. Lina och Frida har hjälpt till hela förmiddagen. De första besökarna börjar komma och Nisse står i hallen och bjuder på glögg. Han hälsar alla välkomna och är så glad att det är så många som vill komma.

Frida står vid trappan som leder ner till källaren och visar människorna att det är där de ska gå ner. Hon uppmanar dem att ta det försiktigt i den smala trappan, så att de inte ramlar och slår sig.
Lina står nere i källaren som till hälften är nedsläckt. Hon visar dem till sittplatserna. Nisse har ordnat låga, långa träbänkar som alla kan sitta på. Det är spotlights över träbänkarna, men resten av källarlokalen är nedsläckt.

Rummet fylls med fler och fler människor. Stig, Lena, Trine, Benny och Gullan är redan där. De enda som inte dyker upp är Fredrik, Felix och Linus. I lokalen finns också flera familjer med små barn och Lina ser att pappan och flickan från julbasaren kommer ner för trappan. Nu kommer hon få strumpor till sin docka, tänker Lina, och ler.

Gullan ropar på Lina och när Lina kommer fram till henne frågar hon:
- Vem har målat de vackra tavlorna på väggarna.
- Det har Nisses mamma gjort, säger Lina. Gullan ser förvånad ut.
När alla är på plats så hälsar Nisse alla välkomna ännu en gång och sedan slår han på strömbrytaren, så att ljuset tänds över järnvägen och alla tågstationer, där det finns tomteverkstäder. Alla drar efter andan och flera säger åhhhh. Det glittrar i deras ögon. Lina och Frida ler och tittar på varandra och sedan på Nisse.

Framför publiken står ett lok med tre öppna och tomma vagnar. Julmusik sätts på och tåget börjar köra och tutar en gång. Vid varje tågstation står tomtedockor, som arbetar.
Vid första stationen står en tomte som monterar på däck på träbilar. Nisse har ställt dit bilar på tomtens arbetsbänk, som är färdigmonterade. Det står en tomte bredvid järnvägen och han har en stor hög med julklappar framför sig. När tåget stannar vid deras station, så börjar han lägga julklappar, som i den första vagnen. Inte ens Lina och Frida visste att en del av tomtarna var mekaniska och kunde röra sig. När vagnen är fullastad, så blåser Lina i en visselpipa och Nisse ser till så att tåget kör vidare och tutar en gång till.

Vid andra stationen sitter en tomtegumma och stickar små strumpor. Det finns högar med färgglada små strumpor bredvid henne och på golvet står en korg full med garnnystan. Bredvid henne står en tomte med en hel hög med julklappar. Han lägger de mjuka julklapparna i den andra vagnen. När vagnen är full, så blåser Frida i en visselpipa och tåget kör vidare och tutar igen.

Vid tredje stationen står det flera tomtar vid en lång arbetsbänk. De arbetar med att montera och provflyga helt fantastiska och färgglada fjärilar. En tomte lastar på julklappar i den tredje vagnen. Lina blåser i en visselpipa när vagnen i är fullastad och Nisse ser till så att tåget kör vidare och tutar.
Tåget kör över en bro och efter några meter vidare in i en tunnel. När tåget kommer ut ifrån tunneln, så drar Nisse i ett snöre som hänger ner från taket och det börjar snöa över tåget. Publiken säger åhhhh igen och Benny klappar händer och är förtjust som ett litet barn. Tåget har åkt ett varv och kommer fram och stannar framför publiken.

Nisse tackar för att alla kom och säger att alla barn får ta var sin julklapp. Den lilla flickan från julbasaren går fram till den andra vagnen.

- Pappa, jag väljer den här, säger flickan. Nu kommer inte min docka att frysa om fötterna längre.
Den lilla flickan har sin docka i ena handen och den lilla julklappen i den andra.
Flera barn går fram och tar julklappar och deras ögon lyser. Stig, Lena, Benny, Gullan och flera andra vuxna som bor i byn, står i kö för att tacka Nisse för att de blev inbjudna och berömma honom för hans fantastiska modelljärnvägen och tomteverkstad.

- Jag visste att din mamma kunde baka lussekatter, men att hon var konstnär visste jag inte, säger Gullan. Hon ger Nisse en kram innan hon går för att fira jul hos Trine. Hon vet att hon får träffa Nisse snart igen.

Julaftonskvällen

I huset på Tomtebacken 2 firar Benny och Gullan jul med Trine, Frida, Fredrik och Felix. Familjen leker charader med julsånger och Benny försöker göra charader för att visa låten ”Tänd ett ljus”. Han låtsas tända en tändsticka med en tändsticksask och sedan låtsas han tända ett ljus.
- Nu tändas tusen juleljus, skriker Fredrik

Benny skakar på huvudet och skrattar. Alla skrattar. Det är en fin julafton. Snart ska Benny ge sin julklapp till Trine, men det viktigaste är inte julklappen, utan att de alla får vara tillsammans.

Lina, Linus, Stig och Lena sitter vid köksbordet och äter ris á la malta. Lina och Lena sitter på ena sidan bordet och Stig och Linus sitter på andra sidan bordet.

- Linus, du missade verkligen något idag, säger Lena. Du skulle ha följt med oss till Nisse i Svängen. Han har en så fin modelljärnväg och tomteverkstad i sin källare.

Linus tittar ner i bordet och säger ingenting.
- Ja, det var verkligen fint, så oväntat att han bjöd in hela byn och gav alla barnen var sin julklapp, säger Stig.
- Tack för en jättebra julafton, säger Lina. Jag ska gå till mitt rum nu och öppna mina julklappar ifrån Nisse och skriva i min dagbok. Är det okej om jag går ifrån bordet?

Lena kramar om Lina och säger:
- Ja, gör det. Glöm inte blåsa ut ditt datumljus innan du går och lägger dig.

Lina går in till sitt rum och tänder sitt datumljus, som snart brunnit ner till siffran tjugofyra. Bredvid dagboken ligger tre julklappar, en från varje vagn i Nisses tåg. Både Lina och Frida fick tre julklappar av Nisse, som tack för att de hade hjälpt honom så mycket


Kära Dagbok! 

Det här har varit den bästa julafton i mitt liv. Jag är så glad för Nisse i Svängens skull. Nu kommer ingen någonsin mer tro att han är konstig. Alla kommer veta att han är väldigt snäll.

Godnatt dagboken!

Kram Lina


Lina öppnar första julklappen och håller upp en fjäril som är fäst i fiskelinor, när hon drar i en fiskelina som hänger ner, så att det ser ut som om den flyger. I nästa julklapp är det en träbil med blåa däck. Samma färg som på Nisses dörr, tänker Lina och skrattar. I sista julklappen vet hon att det är dockstrumpor. Hon öppnar inte julklappen utan sparar den. Hon ska ge den till flickan med dockan, när hon träffar henne nästa gång.
Nisse sitter i sin källare och i knät ligger katten Maja och spinner. Han klappar Maja och tittar ut över sin modelljärnväg och tomteverkstad. I många, många år har han velat visa någon sin stora passion. Nisse tar en tugga av en lussekatt och känner sig så stolt över sig själv. Tänk att han nu visat hela byn och att alla barnen i byn fått var sin julklapp.

Om några timmar är det midnattsmässa och då ska han möta Gullan utanför kyrkan. De har haft det som en tradition sedan tonåren. De går alltid på midnattsmässa tillsammans på julafton. En tradition Nisse värdesätter mycket. Att få känna gemenskap är den finaste julklappen vi människor kan få tänker Nisse. Han startar igång sitt tåg igen. Maja rycker till i hans knä när tåget tutar och Nisse skrattar.
Målad av Nora årskurs 2, Göteborg

GOD JUL

 

önskar

 

Lina, Linus, Lena, Stig, Nisse, Maja, Gullan, Benny, Trine, Frida, Fredrik och Felix.Njut av att få vara tillsammans!

Inga kommentarer: