söndag 18 december 2016

En annorlunda jul i vår by, 18 december 2016

Det är fullsatt i församlingshemmet. Det är så trångt och de som sitter längst fram sitter så nära scenen, så det är bara små barn som Lina och Frida som kan gå förbi dem. Gullan och de andra som är med i den kyrkliga syföreningen är så glada att det har kommit så mycket människor till julbasaren. Pengarna de får in under kvällen ska de skänka så att fattiga människor i andra länder kan få det bättre. De har jobbat hela året med att tillverka olika saker, som de kan ha med på lotterier och sälja på auktion under kvällen.

Scenen är full av vackra dukar, gardiner, tavlor, stickade tröjor och strumpor och andra handarbeten. Det står ett bord på scenen och där uppe sitter Gullan med glasögonen långt ner på näsan. Hon är både kassörska och ordförande i den kyrkliga syföreningen. Bredvid henne sitter en äldre dam, som för anteckningar på vad som lottas ut eller säljs på auktion.
Gullan reser sig upp och går fram till scenkanten där hon hälsar alla välkomna. Sedan säger hon:
- Som ni alla vet så har ju busskurstävlingen pågått under veckan som varit. Det lyser så fint vid varje busskur. Nu är det dags för oss alla att rösta fram årets vinnare. Rösta på den busskur som är bäst smyckad. Ni fick alla en lapp vid entrén, så nu är det dags att lägga er röst i den lilla lådan som skickas runt.

När alla röstat, så är det en kvinna i syföreningen som tar med sig lådan till rummet där Lina och Frida brukar spela bordtennis, för att börja räkna rösterna.
- Sådär, säger Gullan, då tackar vi för era röster. Vinnaren utses efter auktionen.
- Benny måste vinna, viskar Frida och drar Lina i tröjan.
- Tycker du inte att pappas är bäst, skojar Lina och ler. Frida ler tillbaka.
- Då är det dags för årorna, säger Gullan. I den första omgången är första vinst en korg med godsaker, som passar bra såhär i juletid.

En av männen som är med i den krykliga syföreningen ställer fram en korg på bordet framför Gullan. Den innehåller glögg, julmust, pepparkakor, lussekatter och en chokladask.
- Varje åra kostar 20 kr. Ni kan köpa dem av Lina och Frida, som är våra hjälpredor idag, säger Gullan och pekar på Lina och Frida, som står nedanför scenen med var sin korg full av åror.


Åror är små träbitar med siffror på och nästan alla vill köpa en åran eller två, så Lina och Frida har mycket att göra.
Lina börjar sin försäljning längst bak och Frida börjar längst fram. Det är många som sitter och viftar med sin tjugokronors sedlar. De är ivriga att köpa en åra. När årorna är slutsålda, så går Lina och Frida fram till Gullan. De lämnar pengarna till kassörskan och sedan får de dra lotter med siffror på, som finns i en skål. Den som har samma siffra på sin åran vinner. Först är det några som vinner kaffe och de får välja mellan bryggkaffe eller kokkaffe. Lina och Frida turas om att lämna kaffet till de som vinner. Lina tycker att det är jätteroligt. När hon lämnat kaffe till en man längst bak i lokalen, så är det dags för Frida att dela ut den stora vinsten. Den är en gammal kvinna på andra raden som vinner korgen med alla godsaker i. Hon får tårar i ögonen och några i publiken applåderar. Frida lämnar över korgen till henne.
- Grattis till vinsten, säger Gullan. Det kommer ännu en omgång med åror efter auktionen
Mannen som satte fram korgen på bordet framför Gullan är även auktionsförrättare och han kommer fram till scenen och börjar auktionera ut alla handarbeten. På en auktion får publiken lägga bud på det som säljs genom att räcka upp handen och säga vilket pris de vill ge. När ingen räcker upp handen mer, så slår auktionsförrättaren med en liten träklubba på bordet, där Gullan och kassörskan sitter.
- Första, andra, tredje, säger auktionsförrättare. 150 kr. Den stickade tröjan går till damen i rött.


Han pekar på en gammal dam längst ut på en av raderna, så att Lina vet vem hon ska lämna tröjan till. Också måste hon komma ihåg att ta emot pengarna också. När Lina ska lämna tröjan, så får hon se att Nisse i Svängen sitter bredvid den gamla damen. Längre in på raden, bredvid Nisse, sitter en liten flicka bredvid sin pappa. Lina ser att flickan håller i en docka.
- Pappa, kan inte du vinna stickade strumpor till min docka, säger flickan.

Hon håller upp sin docka, som har klänning men inga byxor, strumpor eller skor.
- De har inte så små strumpor på auktionen gumma, säger pappan.

Både kvinnan i rött och Nisse i Svängen ler. Lina går fram till scenen och lämnar pengarna till Gullan, som sitter med ett kassaskrin. Kvinnan bredvid Gullan antecknar i kassaboken. Auktionen fortsätter och när den avslutas är det dags för prisutdelning.
- Nu har vi ett resultat, som de brukar säga i Melodifestivalen, säger Gullan och skrattar. Vinnaren av årets busskurstävling är...

Det är alldeles tyst i församlingshemmet och alla väntar på att Gullan ska säga vem som har vunnit. Till slut säger hon:
- Vinnaren är ingen mindre än min son Benny, som smyckat Lanthandelns busskurs. Stor applåd för Benny.

Benny kommer upp på scenen. Han har ett par av de nya byxorna på sig och en ny skjorta. Gullan ger honom ett diplom, som är inramat. Benny tackar i hand och bockar. Publiken applåderar och Benny bockar även mot dem. Längst fram står Lina och Frida och applåderar och ler. Han ser verkligen annorlunda ut i sina nya kläder, tänker Lina.

När alla människor är på väg hem, så tackar Gullan, auktionsförrättaren och de andra i den kyrkliga syföreningen Lina och Frida för hjälpen.
- Vi hade aldrig klarat det här så bra utan er, säger Gullan.
Lina längtar till nästa jul när hon får jobba på julbasaren igen.


Målad av Harald, årskurs 3, Göteborg


Vi ses imorgon!
Inga kommentarer: